Ziua Poliției Române, sărbătorită în municipiile Brad şi Deva
Ziua Poliţiei Române (25 martie) a fost sărbătorită în municipiile Brad şi Deva, printr-o serie de manifestări prin care poliţiştii hunedoreni au marcat, alături de numeroşi invitaţi şi parteneri instituționali, 196 de ani de când domnitorul muntean Grigore Dimitrie Ghica înmâna marelui agă Mihăiţă Filipescu primul steag al instituţiei, ce purta pe atunci denumirea de Agie, moment istoric considerat ziua de naştere a Poliţiei ca instituţie modernă, aflată în slujba legii.
Manifestările dedicate Zilei Poliţiei Române au debutat ieri, în zona centrală a municipiul Brad, unde locuitorii zonei Zarandului au avut ocazia să participe, alături de poliţişti, la un exerciţiu demonstrativ realizat de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. HUNEDOARA (interceptare în trafic, reţinerea unor suspecţi pentru trafic de armament, care s-au opus la somaţiile poliţiştilor de a opri, realizarea controlul corporal al suspecţilor şi controlul autovehiculului).
Cei interesaţi au vizitat şi standurile de prezentate a ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ ale
Ministerului Afacerilor Interne, standul de prezentare a activităţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi au vizionat o parte din dotările tehnice şi autospecialele de intervenție ale poliţiştilor hunedoreni (autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate, şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional, autospecialele Serviciului Rutier, cele ale structurilor de ordine publică şi pe cele ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale).
Astăzi, poliţiştii au marcat Ziua Poliţiei Române în sala Spiru Haret a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, unde, în prezenţa oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor instituţiilor partenere, au fost premiaţi poliţiştii sau echipele care au câştigat diferitele competiţii sportive organizate cu această ocazie (fotbal, tir, şah, tenis de masă şi pescuit sportiv).
Festivitatea a continuat cu avansarea, la gradul profesional următor, la termen sau înainte de termen, a 74 de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi a culminat cu desemnarea cel mai bun colectiv de poliţişti, a celei mai bune subunităţi de poliţie şi, desigur, a poliţistul anului.
De asemenea, au fost felicitaţi public doi agenţi de poliţie care s-au remarcat prin activităţi profesionale de excepţie şi spirit civic:
Este vorba despre dl. agent şef principal de poliţie MURAR ROMAN, din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase – pentru meritul de a fi contribuit la documentarea activităţii infracţionale a unor persoane cercetare pentru infracţiuni la regimul armelor, fiind chiar rănit de un braconier în cursul unei astfel de misiuni.
O altă diplomă de excelenţă a fost acordată d-lui agent şef de poliţie TUDOR DARIE, din cadrul Postului de Poliţie Dobra, care, la data de 26.02.2018, deşi se afla în afara orelor de program, a intervenit cu promptitudine la locul unui incendiu, pătrunzând în incinta imobilului în flăcări și evacuând doi copii (în vârstă de 6 luni şi 4 ani), cărora le-a salvat, astfel, viaţa.
Ca în fiecare an, au fost premiaţi cei mai buni poliţişti, criteriile de apreciere vizând etica, operativitatea şi profesionalismul cu care aceştia au răspuns solicitărilor comunităţii.
În urma deliberărilor, Poliţia Municipiului Brad a fost desemnată cea mai bună subunitate de poliţie, în timp ce Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a fost desemnat „colectivul anului”.
Diploma de excelenţă „poliţistul anului” a fost acordată d-lui comisar şef de poliţie POPA NICOLAE (foto), din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale.
Absolvent al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, din Bucureşti, comisarul şef de de poliţie este încadrat în M.A.I. din anul 1999, iar din anul 2001 activează în cadrul Serviciului Investigaţii Criminale Hunedoara, unde coordonează activităţile pe linia protejării patrimoniului cultural naţional.
Manifestarea dedicată Zilei Poliţiei Române a continuat în faţa sediul I.P.J. HUNEDOARA, unde, cu începere de la ora 12:00, poliţiştii au prezentat o parte din dotările tehnice şi autospecialele de intervenție ale I.P.J. (autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate, şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional, autospecialele Serviciului Rutier, cele ale structurilor de ordine publică şi pe cele ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale), dar şi un stand de prezentare a activităţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Totodată, elevii unităţilor şcolare din municipiul Deva interesaţi în a urma o carieră de poliţist au avut ocazia de a primi informaţii de la ofiţerii Serviciului Resurse Umane privind oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne.
Tot cu această ocazie a fost vernisată expoziţia de grafică, desen şi pictură cuprinzând lucrări realizate de elevii hunedoreni, reunite sub titlul „Ziua Poliţiei Române – văzută prin ochii copiilor”.
Manifestările dedicate Zilei Poliţiei Române, ediţia 2018, se vor încheia duminică, 25 martie a.c. prin oficierea, la Monumentul Poliţistului Român (aflat în incinta I.P.J. Hunedoara), a unei slujbe religioase de pomenire în memoria tuturor poliţiştilor români căzuţi la datorie, pentru apărarea legii.
Activităţile publice dedicate Zilei Poliţiei Române îşi propun să popularizeze atribuţiile specifice instituţiei şi să promoveze în rândul cetăţenilor un comportament civic bazat pe respectul faţă de lege şi faţă de valorile fundamentale ale statului de drept, ce sunt apărate poliţişti.