Ziua Minerului | 90 de ani de la reprimarea sângeroasă a grevei minerilor din 1929

Ziua Minerului a fost marcată în Valea Jiului. În data de 6 august se comemorează minerii care și-au pierdut viața în timpul grevei din 5-6 august 1929 la mina Lupeni. Cele mai de anvergură manifestări au avut loc la Lupeni, acolo unde clădirile unității miniere încă poartă urmele represaliilor de acum 90 de ani.

Odată cu Ziua Minerului se serbează de către creștinii ortococși și Schimbarea la față.

“Este un moment important pentru creștini, este Schimbarea la față, este Ziua Minerului, este comemorarea celor căzuți în mină, în lumea fără cer, în 1929, o pată neagră în istoria României”,  a spus Carmen Eleonora Hărău, senator PNL.

Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, și-a arătat susținerea față de continuarea activității miniere din Valea Jiului.

“Eu sunt fiu de miner, născut la Brad, știu ce a însemnat în fiecare august acest eveniment. Este un respect față de aceastră meserie, o meserie care a dăinuit și sperăm să dăinuiască în continuare. Această zonă are nevoie de sprijin, sprijin instituțional și financiar pentru a pune în practică o strategie de dezvoltare pentru oameni și pentru comunități. Noi suntem oamenii care producem proiecte, iar în calitatea mea de europarlamentar voi susține finanțarea în această zonă a unei structuri care să atragă fonduri europene pentru globalizarea economiei din Valea Jiului”, a spus Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL.

Cristian Roșu, președinte PNL Lupeni, fost inginer la mina Lupeni a ținut să fie alături de foștii săi colegi, mineri.

“Este o zi foarte importantă, ca în fiecare an la 6 august, am onoarea și respectul de a fi prezent în mijlocul minerilor, să comemorăm eroii noștri care au murit în subteran la greva din 1929”,  a declarat Cristian Roșu, președinte PNL Lupeni.

În urmă cu 90 de ani în urma unor represalii crunte, 22 de mineri au fost uciși, iar peste 200 au fost răniți. La vremea respectivă, oamenii au cerut condiții mai bune de lucru. Astăzi, situația minerilor este dramatică. Investiții nu au mai fost făcute de zeci de ani.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *