5 Iunie, Ziua Învățătorului
Pe 5 iunie a fost stabilită prin lege Ziua Învățătorului, iar Ministerul Educației precizează în structura anului școlar faptul că 5 iunie este o zi specială ce „va fi marcată prin manifestări specifice”. Altfel spus, elevii și profesorii vor merge la școală, dar nu vor face ore în mod obișnuit. Totuși, în tară vor exista școli închise pe parcursul zilei de 5 iunie, deoarece așa a fost stabilit prin Contractul Colectiv de Muncă.
Ziua Învățătorului a fost instituită în octombrie 2007, când Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu 203 voturi pentru, 3 împotrivă și 3 abțineri. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic ți cultural.
Ziua de 5 iunie poartă semnificația zilei de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).
„Lucrul cel mai de preț pe care un învățăcel îl primește de la un mai-știutor nu este „știința“ acestuia, după cum nu este nici „lista“ de cărți pe care ar trebui să le citească ori să le cunoască pe dinafară; nu este un set de reguli, precepte, norme de repetat și respectat. Nimic din toate acestea nu are o mai mare cuprindere decât chiar drumul pe care cei doi – învățăcel și maestru – îl fac împreună. Ei se sprijină și se conduc unul pe altul, iar timpul pe care îl petrec laolaltă este luminat, din bun început, de vibrația fiecăruia; ei se mișcă în același plan, nu pe niveluri diferite, sunt pe aceeași cărare, pe aceeași orbită. Cuvântul-cheie al legăturii dintre cei doi este cuvântul „însoțire“: fiecare îl însoțește pe celălalt”, scrie azi, pe contul său de facebook, filozoful Mihai Șora.