ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIBERTĂȚII PRESEI. Kiril Martinov, jurnalist rus: „Există o permisiune oficială pentru ură”

De Ziua Internațională a Libertății Presei, marcată astăzi, 3 mai 2022, aș fi vrut să scriu despre uimitoarea frumusețe a meseriei de jurnalist, poate puțin și despre momentul tulburător de acum aproape 35 de ani, când am pășit, cu un caiet de 100 de file scrise mărunt și o grămadă de speranță, pragul unei redacții, despre oameni frumoși ai presei libere pe care i-am cunoscut în timp. Dar lumea zilei de astăzi mă obligă să fiu solidar cu emoții încă mai puternice și, mai ales, cu jurnaliștii independenți hărțuiți și alungați din țara lor, Rusia, pentru că vor să-și facă meseria cinstit, pentru că spun adevărul despre un război criminal.

Așadar, de Ziua Internațională a Libertății Presei, vă propun doar câteva rânduri dintr-un interviu realizat de Caroline Fontaine pentru Paris Match, în care Kiril Martinov schițează portretul trist al unei Rusii fără presă liberă.

Opozant al invaziei din Ucraina, Kiril Martinov, director adjunct al „Novaia Gazeta”, s-a refugiat la Riga, în Letonia. Este locul pe care Martinov, alături de alți membri ai echipei publicației independente ruse, l-au ales pentru a instala redacția unei noi publicații, „Novaia Gazeta Europa”, fără legătură cu jurnalul moscovit la care au lucrat.

xx

Paris Match: Care sunt dificultățile în a informa în Rusia de astăzi?

Kiril Martinov: Meseria de jurnalist este interzisă acolo. Dacă faci altceva decât propagandă de stat, ești urmărit întocmai unui criminal iar publicația ta este mereu la un pas de a fi închisă de agenția de cenzură rusă. Autoritățile (ruse, n.n.) au numeroase mijloace de a ne distruge și chiar au făcut-o deja. Astăzi, nu ne mai putem face meseria decât din străinătate sau sub anonimat, semnând cu pseudonim, ori prin rețelele sociale – Youtube și Telegram încă nu au fost închise în Rusia.

Dar chiar și înainte de război era dificil să lucrezi (ca jurnalist, n.n.). Autoritățile au creat o mulțime de legi, mai ales cea instaurând statutul de „agent străin”, inventate tocmai pentru a interzice orice formă de jurnalism independent sau de opoziție.

 

Paris Match: Ați fost amenințat?

Kiril Martinov: Oficial, agenția de cenzură a dat două avertismente în două zile publicației „Novaia Gazeta”. Când îl primești pe al doilea, înseamnă că publicația își poate pierde licența de publicare în Rusia. Rațiunea invocată pentru cele două avertismente era o golănie. Mă gândesc că erau destinate doar ca amenințare finală: dacă nu vă opriți din ce scrieți, nu mai vin avertismente, vă trimitem în fața justiției. Câteva zile mai târziu, Dimitri Muratov, directorul ziarului, a fost atăcat într-un tren. Dacă un laureat al Premiului Nobel poate fi atacat, asta înseamnă că niciun jurnalist nu mai poate astăzi să se simtă în siguranță (în Rusia, n.n.).

Personal, am primit o mulțime de amenințări pe rețelele de socializare, așa cum au primit, probabil, cei mai mulți dintre jurnaliștii independenți. Am încercat să nu luăm toate acestea prea în serios.

 

Paris Match: Cum sunt primite de ruși informațiile pe care le produceți (ca jurnaliști independenți, n.n.)?

Kiril Martinov: Vreo 20-30 de milioane de ruși înțeleg faptul că ceea ce scriem este adevărat și pricep ce se întâmplă în Ucraina. Dar asta e o minoritate. Or, dacă privești ce se întâmplă în realitate, dacă înțelegi că Rusia a invadat Ucraina și a comis crime de război, atunci ar trebui să te întrebi ce fel de țară e Rusia, cine este Putin, de ce se întâmplă toate astea? Vom putea fi considerați oameni după ce toate astea vor înceta? Mulți nu vor să reflecteze la aceste lucruri. Ei preferă să creadă în povestea care li se povestește: a fost odată Uniunea Sovietică, cea care i-a bătut pe naziști, toți inamicii noștri sunt naziști și rușii vor fi întotdeauna de partea bună a baricadei.

O mare majoritate a rușilor este depolitizată. Dar autoritățile au creat un val mare de ură în interiorul societății ruse. Există o permisiune oficială pentru ură. În fiecare familie, în fiecare birou, în fiecare grup de prieteni, de acum încolo oamenii se vor detesta între ei din cauza lui Putin. Suntem, cred eu, în pragul unui război civil.

 

Sursă: Paris Match

Foto copyright: Baptiste Giroudon

Traducere și adaptare interviu: Volodia Macovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *