Ziua internațională a cafelei
Pe data de 1 octombrie, în fiecare an se sărbătorește ziua internațională a cafelei. Este o zi dedicată pasionaților aromei, dar și oamenilor care se implică zilnic în procesul de producere, de la fermierii care o culeg, până la specialiștii în prăjire, proprietarii magazinelor care comercializează cafeaua și implicit până la consumator.
Cafeaua conține multe substanțe fitochimice diferite, dintre acestea o parte poate avea efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.
Originară din Africa de Est, Etiopia, de acolo de unde i-a fost și preluat numele, cafeaua a fost răspândită rapid întâi de arabi, apoi de turci și mai târziu de europeni, aceștia din urmă s-au extins în zonele lor de cultură, Asia, America și chiar Oceania și au contribuit la răspândirea obiceiului foarte popular astăzi, acela de a bea cafea. Cafeaua se confruntă, în prezent, cu o problemă dramatică, întrucât preţurile pe care producătorii le primesc sunt cu peste 30% sub media ultimilor zece ani, ameninţând mediul de viaţă al fermierilor şi al familiilor lor.
• Boabele negre de cafea provin dintr-un fruct a cărei culoare este roșu aprins.
• După petrol, cafeaua este cea mai vândută marfă.
• Dacă este consumată între orele 09:30 și 11:30, cafeaua este mult mai eficientă și energizantă pentru organism.
• În întreaga lume, în fiecare zi sunt consumate, în medie, 2,5 miliarde de cești de cafea.
• Cei mai mari consumatori de cafea sunt olandezii. Aceștia consumă în jur de 2,4 cești de cafea pe cap de locuitor, zilnic.
• Principalul compus amar din cafea nu este cafeina, ci și antioxidanții. Cafeaua neagră, fără lapte ori alte ingrediente, nu conține calorii.