Zâmbiți la camera neascunsă a Poliției
”Bună ziua, sunt agentul de poliție Caisă. Vă avertizăm că sunteți filmat, dar camera nu e ascunsă. E aici, la mine pe piept!”
Mostra de dialog de mai sus, ușor romanțată, poate fi de acum înainte formula de abordare a șoferilor opriți în trafic de către polițiști. Ultimul cafteu cu domnul Boureanu protagonist a arătat cât de greu e să faci o reconstituire a faptelor în cazuri de acest gen. Adică, contondente! După lovitura de genunchi de tip kung-fu care a atentat la familia polițistului, deputatul acuză poliția că, la arest, l-a lăsat fără șapte dinți de-acasă.
Chiar dacă, în interacțiunile agent de poliție-șofer, rolul de ”băiat rău” îi e atribuit în popor primului, de foarte multe ori șoferii sunt cei care tulbură relația. Sunt deja celebre cazuri cu judecători, vedete, oameni de afaceri, care au sfidat sau agresat polițistul, deși se aflau în evidentă culpă. Unde mai punem polițiștii luați pe capotă și uciși de niște șoferi cu instincte criminale descoperite subit.
Și-atunci nu e mai bine să se filmeze toată povestea? Americanii o fac demult. E unul din leacurile pentru ceea ce specialiștii numesc „furia la volan”. Poate fiecare am avut astfel de momente de iritare! Viața nu e o sumă de exaltări, până la urmă. O instalație video montată pe agentul de circulație care vă oprește în trafic, dacă sunteți avertizat și momentul vă surprinde cu ceva trac la cameră, vă poate ajuta să vă controlați nervii, în cazul în care demersul polițistului pune bomboana pe coliva unei zile proaste.
Și mai gândiți-vă ce șanse de producere a corupției mai sunt sub ochiul vigilent al camerei? Prin lege, șoferii care se simt nedreptățiți pot solicita înregistrările, ca probă în instanță.
Un singur lucru trebuie însă stipulat clarîn regulamentul care se referă la folosirea dispozitivelor video: ca polițistul să nu oprească camera chiar în momentul în care ar trebui să o pornească.
Adrian SĂLĂGEAN