Vor ”Hunedoara verde”, dar fără zgărzi pentru copaci
”Hunedoara verde”, proiectul (vezi documentul la finalul articolului) prin care Bogdan Giurgiu, consilier local PER în municipiul Hunedoara dorea să încurajeze plantările, a căzut la vot. Consilierii locali care au fost împotrivă au considerat că un astfel de proiect este necesar pentru Hunedoara, dar în altă formă.
Printre altele, Bogdan Giurgiu propunea ca fiecare copac ce ar urma să fie plantat de cetățeni, să poarte o plăcuță standardizată, pe care să scrie numele și evenimentul din viață, referindu-se inclusiv la plăcuțe comemorative.
”Ideea acestui HCL este de a încuraja plantările. Și, ca urmare, am venit cu ideea personalizărilor. Specific că materialul demdrologic se va achiziționa de către cetățeni, iar aceasta înseamnă că poate apela la primărie, pentru a avea acces, în măsura stocului disponibil, la oferta gratuită sau poate apela, contra cost, la oferta de a prețul este între 20 și 100 de lei. Plăcuțele de personalizare propun să fie standardizate și oferite contracost de primărie. Consider că aceste personalizări vor face plantarea mai atractivă și se adresează celor ce își doresc să se căsătorească, celor ce vor deveni părinți, precum și celor care doresc să adopte un copac”, a precizat Giurgiu în momentul în care și-a prezentat proiectul.
Comisia de Cultură a dat aviz nefavorabil. Simion Jitian, consilier local PNL, a explicat și care sunt motivele pentru care nu susține un astfel de proiect. Prea multă imagine, consideră el.
”În interiorul proiectului, aproape toate articolele se axează mai mult pe promovarea imaginii celui care plantează. Ori a face plantări doar din a-mi promova imaginea, consider că nu este corect. Corect este cel care are, într-adevăr, suflet de ecologist și dorește să planteze, nu condiționează plantarea de preț, de promovarea imaginii.
Pe de altă parte, apar niște lucruri care sunt un pic în neregulă. Arbustul îl vor putea denumi printr-o plăcuță. Asta ce înseamnă? Că, dacă eu plantez o albizia, o numesc Zambilica, pentru că s-a născut fiica mea Zambilica? Cine trece pe acolo crede că acel arbust, care e necunoscut majorității cetățenilor, se numește Zambilică.
Apoi povestea aceasta cu adoptarea unui pom. Adoptăm o stradă, adoptăm o bancă, pot să adopt un coș de gunoi. Eu știu că se adoptă, de exemplu, un copil, când nu are părinte. Știu că se adoptă un cățel când nu are stăpân. Un coș de gunoi, o bancă, ceva care e pe domeniul public, înseamnă că acel ceva nu mai are stăpân. Primăria administrează domeniul public.
Văd că sunt prevăzute obligații destul de mari pentru primărie. Adică îi spun unde să îl pună, după care îi fac plăcuțele, plătește primăria plăcuțele, le și montează. Pomul costă 10-20 de lei și toată operația aceasta costă 30-40 de lei. Apoi trebuie să meargă cineva din primărie să îi arate cum să planteze, cât să fie groapa de adâncă, cum s-o mocirlească și așa mai departe. Trebuie să îi dea hârleț, trebuie să îi dea scule. Mă gândesc, trebuie să îi dau și panglică, când vine televiziunea, să filmeze, că eu am plantat un pom? Trebuie să îl dotăm și cu o cărămidă, să își dea cu ea în piept, uite ce am făcut eu? Se scapă scopul proiectului. Proiectul este de a planta.
Eu îmi pun tot sprijinul pentru a face, într-adevăr, un proiect ”Hunedoara verde”, dar să fie pentru a stimula plantarea și nu de a crea imagine pentru cei care plantează. Pot să rămână anonimi. Eu am plantat zeci, sute și mai plantez, fără să cer să îmi pună nicio etichetă acolo. Pot să mă duc după aceea cu nepotul să spun, uite, ăsta l-am plantat eu. Nu trebuie să vadă acolo că scrie ”plantat cu ocazia nașterii nepotului meu”. El mă crede. Nu trebuie să îi arăt diploma, nu trebuie să îi arăt plăcuța”, a argumentat Simion Jitian.
Anamaria NEDELCOFF
Individul e doar spectacol ! 🙁 Forma (cam mare ) fara fond !
Promovare personala spre paranoia si abtineri la vot ! Pentru abtineri nu trebuia sa fie acolo ! ( Nu stie , sa mearga acasa 🙂 )