„VOCI PENTRU MÂINI”. DAS Deva își îmbunătățește comunicarea cu persoanele cu deficiențe de auz

Direcția de Asistență Socială Deva a semnat, miercuri, 4 mai 2022, un contract cu Asociația Națională a Surzilor din România, care are ca obiect asigurarea accesului la aplicația „Voci pentru Mâini”, prin care sunt oferite servicii de interpretare în limbaj mimico-gestual la distanță, pe baza videoconversațiilor, în scopul facilitării comunicării dintre reprezentanții DAS Deva și persoanele cu deficiențe de auz care beneficiază de servicii sociale.

 

Valoarea contractului este de 350 de lei (abonament lunar în valoare de 50 de lei/lună, fără TVA). Prețul este ferm – deci, nu va suferi ajustări sau modificări.

Contractul intră în vigoare în data de 1 iunie 2022 și are o durată de 7 luni (până la sfârșitul anului 2022), cu posibilitatea prelungirii pentru 4 luni, în perioada ianuarie – aprilie 2023.

 

Potrivit documentului, serviciile de interpretare la distanță, prin intermediul aplicației „Voci pentru Mâini”, vor fi oferite de luni până vineri, între orele 9:00-16:30.

Aplicația „Voci pentru Mâini” a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Voci pentru Mâini: Interpretare Video la Distanță”, administrat de Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala București și permite persoanelor cu deficiențe de auz și instituțiilor publice și private apelarea video a unui interpret autorizat, pentru servicii de interpretare mimico-gestuală, eliminându-se astfel barierele de distanță.

 

Aplicația poate fi utilizată în versiunile mobile – atât pe dispozitive de tip „smartphone” sau tabletă, cât și în varianta web (pentru calculator sau laptop).

Interpreții în limbaj mimico-gestual înscriși în aplicație sunt autorizați conform legii și oferă servicii de interpretare potrivit prevederilor art. 69 din Legea nr. 448/2006, republicată, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

În același context, conform Legii nr. 27/2020 privind limba semnelor române, autoritățile și instituțiile centrale și locale, publice sau private au obligația de a pune, gratuit, la dispoziția persoanelor cu deficiențe de auz interpreți autorizați în limba semnelor române (LSR). Accesul la interpret autorizat în LSR se acordă la cerere sau din oficiu.

 

Direcția de Asistență Socială Deva

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *