Vladimir Brilinsky – acuze grave la adresa liderilor PSD din județ

Astăzi, la ora 13.00, Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului arheologic UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, a început o acțiune de protest în fața sediului Prefecturii și Consiliului Județean (CJ). Brilinsky a venit cu o pancartă pe care scria “Vasilescu, demisia; Nistor, rușine; Intotero, no like”, exprimându-și, astfel, nemulțumirea față de felul în care lideri județeni ai PSD au înțeles situația de la Sarmizegetusa Regia, fapt care l-a și determinat să demisioneze. “Îi cer demisia vicepreședintelului CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu (membru PSD, n. red.), pentru incompetență profesională și pentru inconsecvență în administrarea sitului, de care răspunde din partea instituției. Îi spun “rușine” lui Laurențiu Nistor (deputat și președinte al PSD județ Hunedoara, n. red.) pentru dezinformările pe care le-a făcut pe tema acestui subiect. Nu credeam că, de la înălțimea funcției sale, se va preta la lucruri josnice. Iar Nataliei Intotero (deputat și vicepreședinte regionalk al PSD, n. red.), căreia activitatea mea de la Sarmizegetusa i-a adus doar beneficii și faimă, nu îi dau niciun like, pentru că un parlamentar ar trebui să aibă preocupări mai serioase decât să urmărească activitatea mea de pe paginile de socializare”, a spus Nunu Brilinsky. În plus, acesta a mai afirmat și că acea construcție despre care a tot făcut referire Sorin Vasilescu este, practic, un refugiu împotriva ploii, sau, mai exact, patru pari pe care s-a pus o copertină din gudron, și în niciun caz de metal, așa cum ar fi susținut vicepreședintele CJ, care, conform lui Brilinsky, ar fi informat, în mod fals, și Ministerul Culturii în privința acestui aspect. Sorin Vasilescu, principalul vizat de protestul lui Vladimir Brilinsky, nu a coborât în fața sediului instituției al cărui vicepreședinte este și nici nu a răspuns la numeroasele apeluri telefonice făcute de jurnaliștii prezenți la acțiunea de protest a fostului administrator al sitului arheologic UNESCO de la Sarmizegetusa Regia. Vladimir Brilinsky va manifesta zilnic, până în data de 15 noiembrie, între orele 13.00 și 14.00, în același loc.

După protestul lui Vladimir Brilinsky, Consiliul Județean a trimis presei un comunicat, pe care îl redăm integral, mai jos:

Punct de vedere în urma protestului inițiat de domnul Vladimir Brilinsky, fostul administrator al sitului Sarmizegetusa Regia, gestionat de Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, serviciu aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.

”Conducerea Consiliului Județean Hunedoara, în principal președintele Mircea Bobora, a încercat, pe parcursul mai multor întâlniri, să-l convingă pe domnul Brilinsky să-și retragă demisia. Demersul președintelui s-a soldat însă cu un eșec, astfel că la sfârșitul lunii septembrie 2018 au încetat relațiile contractuale cu Vladimir Brilinski. Este regretabil că s-a ajuns la această decizie, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani, Consiliul Județean Hunedoara s-a implicat în punerea în valoarea a sitului, prin investiții importante (primele de la preluarea în administrare) și prin finanțarea săpăturilor arheologice sistematice conduse de specialiștii Facultății de Istorie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar domnul Brilinsky a luat parte la toate aceste proiecte. De asemenea, au fost finanțate săpăturile arheologice preventive și o serie de studii care stau la baza documentației de avizare a lucrărilor de investiții (DALI), la care lucrează, în prezent, specialiștii Institutului Național al Patrimoniului. Contribuția domnului Vladimir Brilinsky la promovarea sitului a fost una cât se poate de consistentă, a fost omul care s-a zbătut ca Sarmizegetusa Regia să fie cunoscută de cât mai multă lume și, în același timp, cetatea să poată fi vizitată după reguli clare, să existe o anumită ordine. Este meritul fostului administrator și acest lucru nu-l poate nega nimeni. Însă ca lucrurile să funcționeze bine la Sarmizegetusa Regia, este  vitală munca în echipă, indiferent de divergențele care apar pe parcurs”.

 

Amarildo Szekely

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *