Începând de luni se pot depune cereri pentru programul ”Investeşte în tine”
Începând de luni se vor putea depune cereri pentru programul ”Investeşte în tine”, prin intermediul căruia se pot accesa bani pentru o mai bună pregătire profesională. Tinerii de până la 26 de ani pot primi până la 40.000 de lei, iar persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 55 de ani pot primi 35.000 de lei, banii putând fi cheltuiţi pentru educaţie, cultură sau sănătate.
”«Investeşte în tine» este un program destinat românilor care au nevoie de finanţare pentru o mai bună pregătire profesională. Este un proiect adresat, în primul rând, tinerilor cu vârsta între 16 şi 26 de ani care pot accesa un credit de până la 40.000 de lei, dar şi celor cu vârste între 26 şi 55 de ani, care pot lua credite de până la 35.000 de lei. Dacă persoana care apelează la acest împrumut este salariat poate contracta încă 20.000 de lei. Printre beneficiile acestui program, aş mentiona că dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat, iar anii de studiu sau alte cursuri reprezintă perioada de graţie”, a declarat, joi seară, Viorica Dăncilă.
Aceasta a explicat faptul că banii obţinuţi ”în condiţii avantajoase” pot fi folosiţi pentru cheltuieli în educaţie, în sănătate, investiţii imobiliare, cultură sau sport. Cheltuielile vor putea fi efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.
”Aşadar, începând de luni, omenii pot merge la banca parteneră – respectiv CEC – pentru a accesa aceste credite”, a mai spus Dăncilă. Ministerul Finanţelor a anunţat, în 3 septembrie, că a elaborat normele de aplicare a programului „Investeşte în tine”.
Beneficiarii programului trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate. Aceştia trebuie să fie persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România.
Sunt eligibile şi persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate de Ministerul Educaţiei şi, după caz, de Ministerul Muncii.
În plus, solcitanţii trebuie să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.
Procentul de garantare a creditelor acordate prin program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente. Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi a Fondului Român de Contragarantare (FRC). Dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).
Durata maximă de creditare este de 10 ani. Programul prevede şi obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului.
Plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subvenţiilor de dobândă şi al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul CNSP.
Costul total al creditelor acordate în cadrul programului, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an (marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului în toate etapele finanţării), comisionul de analiză perceput de finanţatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finanţării şi comisionul de gestiune a garanţiilor de stat perceput de FNGCIMM şi FRC.
news.ro
Povestiri de Petre Ispirescu, CEC nu stie nimic, si nu gasesti nicaieri un ghid cu actele necesare depunerii cererii. Si atunci ce depunem? Probabil ca depunem cereri dupa ce se epuizeaza sumele de catre cei avizati inainte. Asa se rezolva problemele in Romania.