Două cazuri de violență domestică. Polițiștii au întocmit dosare penale

La data de 04 martie 2025, în jurul orei 13:20, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată cu privire la comiterea unei agresiuni, pe un bulevard din Hunedoara.

 

În cel mai scurt timp, la fața locului s-a deplasat o patrulă de ordine publică, polițiștii identificând un tânăr de 29 de ani, care a relatat că în jurul orei 13:10, în timp ce se afla în zona pietonală a municipiului, un bărbat de 36 de ani l-ar fi agresat fizic,  în urma unui conflict verbal.

 

În urma  parcurgerii formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat.

 

În cauză, polițiștii au  înregistrat dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Tot ieri, la ora 07:37, Poliția Municipiului Hunedoara, a fost sesizată de o femeie cu privire la faptul că a fost implicată într-un conflict și ar fi fost lovită.

 

La fața locului, polițiștii au luat legătura femeia, care a relatat că, în jurul orei 07:00, în timp ce se afla pe casa scării unui bloc din comuna Ghelari, împreună cu soțul ei, în vârstă de 40 de ani, un alt bărbat, de 46 de ani, i-ar fi lovit, în urma unui conflict verbal.

 

De asemenea, la fața locului au fost identificați și bărbatul de 46 de ani și o femeie, cei doi relatând că bărbatul de 40 de ani i-ar fi amenințat cu acte de violență.

 

După completarea formularelor de evaluare a riscului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbatul de 46 de ani.

 

În acest caz, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe,  respectiv pentru infracțiunea de amenințare.

 

Sesizați deîndată Poliția, cu privire la orice caz de violență!

 

Vă reamintim faptul că, în conformitate cu modificările recente aduse legislației privind protecția victimelor violenței, a fost extins cadrul legal al ordinului de protecție provizoriu. Astfel, prin Legea Nr. 26/2024 privind ordinul de protecție extins, care a intrat în vigoare la data de 31 august 2024, pe lângă membrii de familie, acesta poate fi emis și împotriva altor persoane care nu fac parte din familie, dar care sunt implicate în săvârșirea unei infracțiuni cu caracter violent sau de amenințare asupra unei persoane.

 

Aceste modificări legislative vin în sprijinul unei protecții mai eficiente pentru victimele violenței și contribuie la creșterea siguranței publice.

 

Legea privind ordinul de protecție extins a fost inițiată cu scopul de a proteja toate victimele, indiferent de relația care există între acestea și agresor.

 

Până la data de 31 august 2024, ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu protejau doar victimele violenței domestice dar de acum, prin noul act normativ, se depășește perimetrul familiei iar protecția oferită devine generală.

 

Un alt aspect foarte important: noua lege se referă la toate formele de violență fizică, dar și psihică.

 

Între cele de violență psihică se regăsesc amenințarea unei persoane cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare dacă este de natură să îi producă o stare de temere; fapta repetată de urmărire a unei persoane, de supraveghere a locuinței, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de aceasta; efectuarea de apeluri telefonice sau alte mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise, creează temere; orice act de hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, amenințări online, publicarea neconsensuală de informații și conținut grafic intim etc.

 

Printre măsurile ce pot fi dispuse se numără evacuarea temporară a agresorului din locuința comună; reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună; obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate; interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima sau obligarea agresorului de a preda poliției armele, componentele esențiale și munițiile deținute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

 

Polițiștii fac apel la cei care sunt victime sau martori ai unor forme de violență, să sesizeze deîndată autoritățile, apelând numărul unic de urgență 112.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *