Lecție de istorie la mare înălțime
Sute de persoane, care la finalul săptămânii au fost prezente în Pasul Vâlcan, au avut parte de o adevărată lecție de istorie. În amintirea vremurilor în care idealurile naționale și dragostea de neam și țară erau apărate cu armele în mâini, cu curaj și demnitate, la Pasul Vâlcan, în vârful muntelui, faptele unor adevărați români, scrise cu sânge, au prins rădăcini în emoționantul ansamblu monumental ridicat aici, chiar pe locul în care Armata Română a dat prima mare bătălie pentru recâștigarea Ardealului, în august 1916.
“În timp de pace, o reconstituire a unor lupte pe viață și pe moarte, rămâne doar un fel de spectacol. Însă, chiar și așa, ne ajută să încercăm măcar, să vedem cu ochii minții, cum au putut lupta românii pentru patria lor, în condiții crâncene. Momentul de reproducere a unei scene de luptă din Primul Război Mondial, purtat între trupele române și cele nemțești, în Pasul Vîlcan, a fost oferit de membrii Asociației pentru Tradiții Militare, coordonat de domnul Claudiu Vulpan”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.
Sute de oameni au urcat cu acest prilej în Pasul Vîlcan, pentru a asista la suita de activități și ceremonii organizate aici cu prilejul acestui eveniment dedicat marcării Centenarului Marii Uniri, eveniment reunit sub genericul ”Prin Pasul Vîlcan, spre Marea Unire”.
102 de ani au trecut de la intrarea României în Primul Război Mondial. Pasul Vîlcan poartă și astăzi încă urmele acelor momente istorice.
Pasul Vîlcan a fost la acel moment un teatru de război prin care România a fost eliberată de sub stăpânirea austro-ungară.
Monika BACIU