Termocentrala Mintia va fi transformată într-o centrală modernă, nepoluantă și profitabilă!

Vânzarea Termocentralei Mintia pentru suma de 91.236.832 euro, respectiv 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, reprezintă cu adevărat o garanție în ceea ce privește continuarea activității la această capacitate de producere de energie. Noul proprietar – Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding – s-a obligat prin contract să realizeze investiții de un miliard de euro în următorii ani, pentru dezvoltarea capacității de producție, în acord cu normele europene în materie de energie și de protecție a mediului.

Cu o istorie de peste 50 de ani, Termocentrala Mintia este în conservare din vara anului 2021, activitatea de aici fiind oprită în lipsa investițiilor necesare pentru a se putea conforma la cerințele europene de mediu. În ultimii an, Termocentrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu și doar litigiul aflat pe rolul instanțelor de judecată i-a permis să mai rămână în funcțiune în afara cadrului legal. Ultima etapă de modernizare a fost făcută în anul 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile reale ale centralei. România a intrat în procedură de infringement pentru situația acestei termocentrale, alături de cea de la Govora și, chiar dacă activitatea termocentralei a fost închisă, România este parte dintr-un proces aflat pe rol la Curtea Europeană de Justiție

Pe de altă parte, continuarea activității energetice pe bază de cărbune este practic imposibilă în condițiile în care cele patru unități miniere din Valea Jiului, care aprovizionau cu cărbune energetic Termocentrala Mintia, abia mai asigură funcționarea centralei de la Paroșeni timp de două zile pe săptămână.

În același timp, după 6 ani de la înființare, Complexul Energetic Hunedoara, entitate economică din care făcea parte și Sucursala Electrocentrale Mintia, a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro. La cererea creditorilor, CEH a intrat în insolvență în 2019, de asemenea prin decizia instanței de judecată.

Când Partidul Național Liberal și-a asumat actul de guvernare, a găsit Complexul cu datorii extrem de mari, imposibil de recuperat și achitat. Referindu-ne strict la Termocentrala Mintia, de la intrarea în insolvență, incluzând și perioada premergătoare opririi, precum și perioada intrării în conservare, aceasta a acumulat noi pierderi de 685 de milioane de lei. Mai mult, unitatea energetică a beneficiat în trecut și de un ajutor de stat ilegal în valoare de 390 de milioane de lei ce trebuia de asemenea returnat. Toate aceste considerente de ordin economic au determinat oprirea centralei și, în același timp, scoaterea acesteia la vânzare prin licitație publică.

Noul proprietar este Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW și care și-a asumat prin contract investiții de 1 miliard de euro la Mintia.

Orice temere privind sistarea activității energetice este lipsită de fundament. Ministerul Energiei a notificat administratorul judiciar că viitorul proprietar are obligația să nu demoleze actuala termocentrală până nu va construi altceva în loc. În contextul acestor solicitări ferme, concernul care a achiziționat Mintia și-a asumat obligația ca până în anul 2026 să pună în funcțiune o capacitate nouă de 1290 MWh putere instalată, din care minim 800 MWh în bandă/gaz și energie regenerabilă.

După realizarea acestor investiții asumate, la Mintia se va produce electricitate din surse regenerabile și nepoluante, în deplin acord cu cerințele de mediu.

Astfel, Termocentrala Mintia va fi transformată dintr-o gaură neagră a economiei, dintr-un punct de producție poluant, într-o centrală modernă, nepoluantă și profitabilă.

 

Vetuța Stănescu, președinte PNL Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *