Veșnică recunoștință veteranilor de război!

Astăzi este “Ziua Veteranilor de Război”

În 29 aprilie 1902, Regele Carol l a recunoscut, pentru prima dată oficial, titlul de veteran de război, la cererea supraviețuitorilor Războiului de Independență. În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morți și dispăruți

În 29 aprilie 2013, primul meu an în politică, i-am întâlnit pentru prima oară pe veteranii din municipiul Hunedoara. Am stat, pe tot parcursul ședinței, cu un nod de lacrimi în gât, văzându-i, ascultându-i cum cântă imnul, cântece ostășești, ascultându-le poveștile de pe front.

Apoi am inițiat în cadrul redacției publicației Replica, elaborarea volumului de Reportaje “Al Doilea Război Mondial ULTIMELE MĂRTURII”, care cuprinde reportaje-interviu, realizate de jurnaliști, cu veterani de război din județul Hunedoara. Am reușit să realizăm volumul până în 2015.

Dar lupta mea de parlamentar de opoziție în Parlamentul României, ca veteranii de război și văduvele lor să aibă o îndemnizație care, chiar dacă nu este la nivelul miilor de euro pe care-i primesc veteranii din alte țări europene, să nu fie de batjocură, s-a încheiat abia în anul centenar. Abia în pragul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, guvernul pesedist, pe care am pus presiune printr-un proiect de lege mediatizat la nivel național, a catadicsit să mărească substanțial îndemnizațiile de 100-200  de lei pe care le aveau până atunci veteranii.

În sfârșit…faptul de a fi fost obligată să mă lupt pentru asta cu colegii din majoritatea parlamentară, atât de nerecunoscători și de meschini, a fost pentru mine o mare amărăciune. Aproape că nu m-am mai putut bucura, când am învins, cu gândul la bătrâneii-eroi care s-au stins între timp.

Se cuvine ca, măcar de ziua lor, să ne aducem aminte de acești semeni ai noștri, să le arătăm respectul și recunoștința noastră, și, mai ales, să-i asigurăm că noi nu-i vom uita.

Avem foarte multă nevoie de exemple de eroism, de întoarcere la rădăcinile sănătoase ale neamului, acolo unde sacrificiul nu-i vorbă-n vânt și patriotismul nu-i o poză de paradă!

Aduc un gând pios azi, prietenului meu, D-l Constantin Voinia, care m-a ajutat să fiu aproape de problemele veteranilor, cel care a gestionat cu pricepere și cu suflet de adevărat român, subfiliala Asociației Naționale a Veteranilor de Război din municipiul Hunedoara. N-am știut când a plecat dintre noi și n-am reușit să-mi iau rămas bun, și-mi pare rău că anul acesta nu voi putea ajunge la mormânt cu o floare și cu o lumânare…

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU, senator PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *