Care sunt noile valori ale salariului minim în sectoarele economice: construcții, agricultură și industria alimentară

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că a convenit, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară, astfel că atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete. „Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice”, mai spune şeful Executivului. Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu, prezentă şi ea la întâlnirea cu reprezentanţii Consiliului Naţional Tripartit, a precizat că salariul minim diferenţiat pentru agricultori şi constructori va fi majorat de la 1 noiembrie, fiind „o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”.

 

„Salariul minim diferenţiat pentru agricultori şi constructori va fi majorat de la 1 noiembrie 2023. Este o măsură menită să protejeze puterea de cumpărare a celor care lucrează în aceste sectoare”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit postării de miercuri pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Ea a amintit că de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.097 de lei net.

Reprezentanţii sindicatelor au făcut public proiectul de OUG şi Nota de fundamentare, aşa cum au fost redactate în urma şedinţei.

„Am convenit astăzi, împreună cu patronatele şi sindicatele, în Consiliul Naţional Tripartit, noile valori ale salariilor minime în construcţii, agricultură şi industria alimentară. Am făcut o promisiune angajaţilor, aceea ca în urma introducerii contribuţiei pentru sănătate, salariile din aceste două domenii nu vor scădea! Iar prin acordul de azi, atât noul salariu minim în construcţii, de 4.582 de lei, cât şi cel din agricultură şi industria alimentară, de 3.436 de lei, garantează că nu se pierde nici măcar un leu din salariile nete”, a anunţat premierul pe Facebook.

 

Şeful Executivului a mulţumit patronatelor pentru că au înţeles importanţa acestui moment.

„Apreciez suportul acordat Guvernului de către sindicate în stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime din cele două industrii-cheie pentru economia noastră. Suntem pregătiţi, acum, să adoptăm în şedinţa de Guvern, ordonanţa de urgenţă referitoare la noile salarii minime din cele două sectoare economice. În acest fel, odată cu promulgarea de către preşedintele României a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate şi aceste prevederi importante care protejează veniturile tuturor salariaţilor din construcţii şi agricultură”, mai spune premierul Ciolacu.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *