VALEA JIULUI PRIORITATE PENTRU GUVERNUL CÎȚU. Ministrul Raluca Turcan la Petroșani: „Venim cu soluții, nu cu promisiuni!”
În ciuda zgomotelor de fond pe care PSD le produce constant, în spațiul public, pe tema mineritului din Valea Jiului și a situației generale a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) (cu ditamai muscoiul pesedist pe căciulă, totuși!), pentru prima dată această temă este abordată de guvernanți fără povești de adormit electoratul.
Dovezi sunt destule, dar am puncta mai ales faptul că, atât sub mandatul Orban, cât și sub cel al lui Florin Cîțu, zona Văii Jiului și problemele din mineritul și energia hunedoreană au devenit prioritare și interesul nu mai e doar de fațadă. Dincolo de desele întâlniri de la sediul ministerelor, am văzut deja un prim-ministru și mai mulți miniștri liberali care au venit în zonă și au discutat direct atât cu partea administrativă a CEH, cât și cu partenerii sociali din sindicate.
Pentru prima dată, hunedorenii nu au mai fost amăgiți cu minciuni legate de salvarea și continuarea mineritului în huilă din Valea Jiului – o industrie păguboasă și care se va închide, treptat – ci s-a vorbit de alternative, de dezvoltare economică pe cu totul alte baze, de atragerea de investiții și de fonduri europene și, mai ales, de necesitatea unor măsuri sociale foarte bine cântărite.
Ultima vizită guvernamentală în Valea Jiului a fost cea de săptămâna trecută a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, o vizită care a început cu participarea la redeschiderea Centrului de Zi din Petrila și a continuat cu punctul principal al deplasării, discuția cu reprezentanți ai conducerii CEH și ai sindicatelor.
x
Revedeți și aceste știri:
Redeschiderea Centrului de Zi de la Petrila în prezența ministrului Muncii și Protecției Sociale
MINISTRUL MUNCII ÎN VALEA JIULUI
x
La întâlnirea cu ministrul Raluca Turcan, care a avut loc în sala de marmură a Primăriei Municipiului Petroșani, au participat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, senatorii PNL de Hunedoara Lucia Muntean și Vasilică Potecă, deputatul PNL Vetuța Stănescu, o delegație a conducerii CEH condusă de administratorul special Cristian Roșu și o delegație a Sindicatului „Muntele”, reprezentanții minerilor din Valea Jiului.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că discuțiile pe care le-a purtat cu conducerea CEH și sindicaliști s-au axat pe măsurile de sprijin care pot fi acordate pe termen scurt și pe oportunitățile de dezvoltare pe termen lung a Văii Jiului.
Iată câteva note din declarațiile ministrului Raluca Turcan:
CALEA DEZVOLTĂRII
„Din februarie până acum, conform acordului încheiat la Ministerul Muncii cu reprezentanții minerilor, au fost plătite peste 34 de milioane de lei pentru salariile restante ale minerilor și alte peste 9 milioane de lei pentru tichetele de masă și transport. Din păcate, dificultățile oamenilor din zonă nu se încheie aici și am profitat de întâlnirea de astăzi pentru a identifica modalități de sprijin și în viitor. Nu avem decât o singură cale de urmat pentru a crește nivelul de trai în Valea Jiului, să încercăm să creăm dezvoltare, iar angajații afectați de închiderea minelor să fie direcționați către alte activități, prin reconversie, dar mai ales, prin investiții.”
GATA CU PROMISIUNILE FĂRĂ ACOPERIRE
„Știu că în Valea Jiului s-au perindat mulți politicieni și oamenii din zonă sunt sătui de promisiuni. Sunt conștientă de acest lucru, pentru că problemele din Valea Jiului nu au apărut nici astăzi, nici lunile trecute, ci ele s-au acumulat în timp și în loc să se rezolve, s-au agravat. Dar și printre politicieni există oameni și oameni și cred că există suficiente argumente pentru toți cei cu care am discutat, să se fi convins că și eu și colegii mei, suntem altfel de politicieni. Pentru că de fiecare dată am discutat despre soluții și inclusiv astăzi, cu reprezentanții minerilor, am discutat și am venit cu soluții concrete.”
SPRIJIN FINANCIAR ȘI INVESTIȚII
„Pe termen scurt, avem în vedere modificări ale legislației pentru a le putea oferi, ca și până acum, sprijin financiar. Am stabilit cu reprezentanții minerilor să discutăm propuneri concrete în acest sens, într-o nouă întâlnire care va avea loc săptămâna viitoare la minister.
Pe termen mediu și lung, ne propunem ca, împreună cu autoritățile locale, să identificăm soluții pentru atragerea investițiilor prin acordarea unor facilități. În al treilea rând, avem în vedere atragerea finanțării europene prin Fondul pentru o tranziție justă, pentru dezvoltarea Văii Jiului.”
RECONVERSIE PROFESIONALĂ ȘI SPRIJIN PENTRU FIRME
„Împreună cu AJOFM Hunedoara, am evaluat deja programele de reconversie și specializările pentru care există o cerere în zonă, dar suntem deciși să identificăm și alte oportunități.
Nu în ultimul rând, sprijinul pe care vom continua să îl dăm mediului economic din Hunedoara va permite firmelor să depășească perioada economică dificilă generată de pandemie și să își repornească activitatea, cu efecte și pe partea de ocupare. Anul trecut doar prin plata șomajului tehnic am salvat peste 56 000 de locuri de muncă, suma plătită fiind de peste 68 de milioane de lei, iar anul acesta am avut aproape 4 000 de beneficiari de șomaj tehnic, pentru care am plătit peste 6 milioane de lei. Mare parte a măsurilor active adoptate de anul trecut se aplică în continuare și vom veni cu propuneri noi, în sprijinul angajaților și angajatorilor.”