Universitatea Petroșani, la ceas aniversar
Evenimentele dedicate aniversării a 70 de ani de existență a Universității din Petroșani au debutat, cu fast. Personalități din domeniul educațional de rang superior, din țară, dar și de peste hotare, reprezentanții Ministerului Educației Naționale, dar și oficialități județene și locale au luat parte la deschiderea ceremoniilor aniversării a 7 decenii de învățământ superior, la Petroșani.
Istoria Universității Petroșani
Universitatea din Petroșani are o lungă și frumoasă tradiție, fiind continuatoarea „Școalei de Ponți și Șosele, Mine și Arhitectură” care a funcționat în București din anul 1864, iar din anul 1948 la Petroșani pentru început sub numele de Institutul Cărbunelui. După anul 1990, prin diversificarea domeniilor și specializărilor universitare, Institutul de Mine din Petroșani a devenit Universitatea Tehnică (1991), iar mai apoi Universitatea din Petroșani (1995).
Având drept fundament această puternică tradiție universitară și prestigiul de care se bucură în țară și în străinătate, Universitatea asigură astăzi condițiile necesare pentru ca studenții săi să dobândească o înaltă calificare în multe și variate domenii, pregătirea desfășurându-se la toate formele de învățământ. Formarea profesională a specialiștilor se realizează în cadrul a trei facultăți : Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică și Facultatea de Științe
„Totul a început în 1948, când printr-o hotărâre de guvern s-a înființat Institutul Cărbunelui la Petroșani. Până în 48, ființa o facultate de mine la Universitatea Politehnică București și o facultate de mine la Timișoara, din 1920. Toți studenții au fost transferați atunci de la București la Petroșani și mai exista facultatea de la Timișoara și o secție de ingineri pentru minereuri la Brad. În 1957, învățământul superior minier s-a transferat la Petroșani, nemaifuncționând nici la Brad, nici la Timișoara, nici la București. Acestea au arătat importanța Văii Jiului și a Petroșaniului, implicit a Universității, în contextul național și internațional, arătând faptul că, prin poziția sa relativ centrală, Universitatea din Petroșani era undeva la distanțe egale de Bucovina, Maramureș, de Dobrogea sau de Banat, așa încât toate resursele minerale din România puteau să își trimită aici specialiștii”, a spus prof. univ. dr. Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
În cei 70 de ani de existență, zeci de mii de studenți au absolvit cursurile Universității din Petroșani. Instituția de învățământ superior din Valea Jiului pregătește specialiști care își găsesc loc de muncă oriunde în lume.
“Din anul 1948 și până astăzi, la Universitatea din Petroșani au absolvit peste 40.000 de ingineri, subingineri, economiști, sociologi, matematicieni sau institutori. În Universitatea noastră se pregătesc peste 3200 de studenți, masteranzi și doctoranzi, cu sprijinul unui colectiv de peste 140 de cadre didactice. Pregătirea doctorală este asigurată de 30 de conducători științifici, personalități recunoscute în țară și pe plan mondial. Pregătirea solidă dobândită a absolvenților le-a oferit posibilitatea să se adapteze și să se integreze rapid la condițiile și metodele de lucru din alte țări cum ar fi SUA, Canada, Germania, Franța, Italia, Spania, Israel dar și de pe alte continente ca America de Sud, Africa sau Asia. Pretutindeni, absolvenții formați la Universitatea din Petroșani sunt cotați printre profesioniștii buni ai ramurilor în care activează”, a mai spus rectorul Universității Petroșani.
Internaționalizare
Despre internaționalizarea Universității Petroșani a vorbit ministrul Educației Naționale, Valentin Popa. Ministerul Educației a emis și un ordin de ministru prin care Universității din Petroșani i se acordă Placheta şi Diploma aniversară „DIMITRIE GUSTI” pentru “activitatea educativă desfășurată și performanțele profesionale înregistrate în cei 70 de ani de la înființare„
“Au trecut 70 de ani plini de greutățile inerente, dar și de rezultate de excepție, 70 de ani plini de realizări ce au contribuit la creșterea, dezvoltarea Universității din Petroșani, aceasta devenind un simbol al Văii Jiului. Viitorul învățământului românesc este un viitor al internaționalizării. În acest context vă felicit pentru acordurile de cooperare încheiate cu universitățile din străinătate. Vă îndemn să faceți mai mult în acest sens. Capacitatea dumneavoastră este mai mare și aveți singurul program din România, de inginerie minieră, foarte căutat astăzi în foarte multe țări din Orientul Mijlociu și Asia”, a spus, la Petroșani, ministrul Educației Naționale, Valentin Popa.
Ministrul a promis, la Petroșani, creșterea bugetelor alocate universităților din țară.
Valori umane și naturale
Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani a vorbit despre valorile umane care au pus pilonii și au dezvoltat învățământul superior din Valea Jiului.
“Anul acesta se împlinesc 70 de ani de existență a învățământului superior în Valea Jiului, 70 de ani care semnifică foarte mult. Chiar dacă astăzi, condițiile generale în care învățământul superior din Valea Jiului își desfășoară activitatea nu sunt cele mai bune sau cele pe care ni le-am fi dorit, este o mare performanță faptul că dumneavoastră, o echipă de profesori, ați reușit să menținei activiatea acestei universități, acestui simbol al Văii Jiului. Valea Jiului are trei mari bogății: o bogăție subterană, acest aur negru care este cărbunele și, care din păcate de-a lungul timpului, a trebuit să fie stropit cu sânge, a fost, este și va rămâne o bogăție pe care nu ne-o poate lua nimeni. O altă mare bogăție este resursa supraterană, munții care ne înconjoară. A treia resursă foarte importantă, dar nu cea din urmă, este resursa umană, pe care Valea Jiului a avut-o și o are, iar aici, comunitatea academică ați fost pilonul principal”, a menționat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
70 de ani s-au scurs de la prima atestare a Universității din Petroșani.
Monika BACIU