Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva – continuă expunerea în mediul online
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva continuă expunerea în mediul online, a artefactelor restaurate în Laboratorul de Restaurare, Investigaţii, Conservare.
Descrierea obiectelor restaurate, prezentate astăzi este oferită în rândurile de mai jos de către Simona Preda, Secția Restaurare, Investigaţii, Conservare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
UNELTE DACICE DIN FIER
<<Cercetările arheologice efectuate în cuprinsul capitalei Regatului Dac – Sarmizegetusa Regia au scos la iveală o cantitate foarte mare de artefacte din fier, unele sub formă de ateliere sau depozite, fapt ce constituie o mărturie a locuirii și a desfășurării ocupațiilor comunităților umane din acea vreme.
Topoarele erau unelte cu întrebuințări largi, atât în gospodărie cât și în dulgherie – tâmplărie, sapele fiind folosite de către daci la muncile pământului, pentru amenajarea terenului în vederea cultivării sau pentru prășitul culturilor, precum și pentru amenajarea teraselor artificiale.
Aceste piese, ca dealtfel toate piesele dacice din fier, au fost confecționate prin forjare, tehnică ce presupune deformarea, urmată de modelarea la cald prin aplicarea unor lovituri repetate cu ajutorul baroaselor, ciocanelor.
În momentul intrării în laboratorul de restaurare, obiectele prezentau depuneri vegetale și minerale sub formă de cruste pe toată suprafața lor. După efectuarea testelor de laborator au fost aplicate metodele de restaurare, constând în curățirea mecanică pentru îndepărtarea depunerilor, degresare, tratament chimic în vederea stabilizării produșilor de coroziune specifici fierului, urmate de o conservare generală a pieselor>> relatează Simona Preda.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați artefactele de astăzi, în mediul online, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.
Secția de Marketing și Relații cu Publicul