Unde trecerea dărilor pe angajați va tăia cu un sfert salariile?

Se frământă intens în spațiul public soarta salariilor românilor după 1 ianuarie 2018. Pentru cei care nu au studiat problema, Replica-INFO HD vă prezintă în detaliu care sunt calculele ce se pot face pentru a afla cât vom câștiga după 1 ianuarie 2018 și cât vor depinde salariile nete de opțiunea pe care o au angajatorii.

Cum este acum?

În prezent, salariatul și angajatorul împart răspunderea achitării contribuțiilor la stat. Fiecare din banii lui.

Astfel, salariatul plătește contribuții totale de 16,5 la sută din salariul brut (CAS individual asigurări sociale – 10,5%, șomaj – 0,5%, CASS – asigurări sociale de sănătate – 5,5 %) din ce rămâne reținâdu-i-se apoi impozitul pe venit de 16 la sută.

Angajatorul plătește o cotă de 22,75 la sută din salariul brut al salariatului (CASS –asigurări sociale de sănătate – 5,2%, șomaj – 0,5%, CAS condiții normale asigurări sociale – 15,8%,  FNUASS fondul național unic de asigurări sociale de sănătate aferent concediilor medicale – 0,85%, fondul de risc și accidente – 0,4%).

În total, angajat și angajator plătesc astăzi  ca și contribuții la stat un procent de 39,25 la sută din salariul brut al angajatului. De reținut, că salariatul mai achită un procent de 16 la sută impozit pe venitul rezultat după scăderea contribuțiilor.

Cum va fi de la 1 ianuarie 2018?

Guvernul va păstra doar două contribuții: asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Reduce procentul cumulat al acestor două contribuții de la 39,25, la 35 la sută. Astfel, CAS-ul (banii pentru pensie) va ajunge la o pondere de 25 la sută, iar CASS-ul 10 la sută. Printr-un simplu ARTIFICIU CONTABIL contribuția totală la stat, de 35 la sută,  va fi pusă de la 1 ianuarie în cârca salariatului.

Ce înseamnă asta?

Studiu de caz. Salariu brut 2500 de lei

Ca să răspundem, pentru comparație,  facem un calcul pe un salariu brut de 2500 de lei pe sistemul actual de contribuții sociale

Salariu brut: 2500  lei

Contribuții salariat 16,5%: 412 lei

Venit: 2500 lei – 412 lei = 2088 lei

Impozit 16% = 2088 lei x 16 la sută = 334,08 lei

SALARIU NET : 2088 lei – 334,08 lei = 1753,92 lei

Scenarii posibile

Ceea ce trebuie să aflăm este ce se va întâmpla cu salariile nete ale românilor după ce Guvernul PSD-ALDE îl încarcă pe salariat cu toată sarcina contribuțiilor sociale. Sunt posibile mai multe scenarii.  În principal contează două lucruri.  Dacă angajatorul vrea să păstreze pentru sine sau nu câștigul provenit din mutarea contribuțiilor către angajat. Un alt scenariu este legat de posibilitatea ca Guvernul să reducă de la 1 ianuarie 2018 impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută.

Să punem răul în față – pierdere de 22,7 la sută la net

IPOTEZĂ. Angajatorul nu acceptă sau nu poate să majoreze salariului brut al salariatului, iar impozitul pe venit rămâne 16 la sută.

Salariu brut (același): 2500 lei

Contribuții salariat 35% (majorate): 875 lei

Venit: 2500 lei – 875 lei = 1625 lei

Impozit 16% (același): 1625 lei x 16% = 260 lei

SALARIU NET  : 1625 lei – 260 lei = 1365 lei

Prin transferul contribuțiilor la stat pe spatele salariatului acesta pierde 22,7 la sută din salariul net.

Scade impozitul – pierdere de 16, 6 la sută la net

IPOTEZĂ. Angajatorul preferă să țină în firmă banii care constituiau contribuțiile pentru angajați, dar impozit pe venit se reduce de la 16 la 10 la sută.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, la studiul de caz de mai sus ar rezulta un salariu net de 1462 de lei. Am avea de a face și în acest caz cu o scădere a salariului net cu 16, 6 la sută.

Unde vor scădea totuși salariile?

Trebuie observat că, față de situația actuală, majorarea salariului brut al angajatorilor până la atingerea aceluiași salariu net după transferul contribuțiilor nu va însemna nici un cost suplimentar pentru firme. Pur și simplu, angajatorii vor transfera banii care le revin acum pentru contribuții sociale în salariul brut al angajaților. Asta, ca procent, ar însemna o creștere a salariilor brute cu 22,7 la sută. Asta se va întâmpla acolo unde e vorba de companii serioase care își achitau toate dările la zi. În acest caz, salariatul nu va pierde bani la net. Tehnic, mai apare un mic avantaj pentru angajat, generat de faptul că pensia sa va crește având ca bază de calcul un salariu brut mai mare.

După părerea mea, noul concept fiscal va crea probleme acolo unde firma se află într-o situație financiară disperată, iar câștigul provenit din mutarea contribuțiilor pe salariat  ar fi un balon de oxigen pentru continuarea activității. Este de așteptat ca cel mai loviți de acest transfer al contribuțiilor să fie prin urmare salariații acelor companii care nici până acum nu plăteau contribuțiile ce le reveneau sau le plăteau cu intermitență. Ele vor fi amenințate cu falimentul, în condițiile în care angajații,  nemulțumiți de o tăiere de salariu de aproape 25 la sută, vor căuta locuri de muncă în altă parte.

Adrian SĂLĂGEAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *