Unde s-a cramponat dezvoltarea domeniului schiabil Parâng?
Primăria Petroșani încă încearcă să obțină 10 hectare de teren pentru Parâng. În paralel, în munte au loc lucrări de modernizare a drumului județean. Edilii au convenit cu administratorii drumului, respectiv Consiliul Județean Hunedoara, ca pârtiile de schi să nu fie afectate de aceste lucrări.
“Am avut discuții intense cu dânșii (cei de la Consiliul Județean Hunedoara –n.r.) și au fost de acord cu noi astfel încât construcția drumului să nu afecteze pârtiile de schi. Am găsit niște soluții, la iarnă și în general să nu afectăm pârtiile de schi”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipului Petroșani.
Primăria Petroșani încearcă să obțină de la Romsilva 10 hectare de teren pentru a realiza telescaunul IV.
„În acest moment am refăcut documentația pentru scoaterea din fondul forestier a 10 hectare de pădure. Am trimis-o către RomSilva iar săptămâna viitoare vom avea o întâlnire în teren și vom vedea ce pași avem de urmat astfel încât să obținem avizul și să scoatem cele 10 hectare și să continuăm construcția telescaunului IV care pleacă de la stația actuală de pompe până sus în Slima”, a mai spus sursa citată.
Autoritățile locale încearcă de ani de zile să obțină mai multe hectare de teren necesare pentru realizarea acestei investiții. Numai că după un proces pierdut definitiv, autoritățile au găsit alte metode de a obține suprafețele de teren. Cele 40 de hectare de teren necesare pentru continuarea dezvoltării domeniului schiabil, s-au transformat în 10 hectare de teren. Numai că și obținerea celor 10 hectare de teren este dificilă.
După ce proiectul va ajunge la final, noile partii din Parâng vor însuma peste 23 de kilometri. Pârtiile din Parâng sunt la nivel european.
Vor fi amenajate 17 partii de schi, însumand 23,7 km, ce vor beneficia de instalații de transport pe cablu, căi de acces, iluminat nocturn pentru pârtia 2A, cât și de o instalație de producere a zăpezii artificiale, care va cuprinde: o captare de apă și stație de pompe (pe pârâul Jieț), un bazin de apă la confluența Gruniului cu Maleia și unul la “Casuța din povești”, retea de conducte si tunuri de zapada.
Pentru cei mici, se va construi un orășel al copiilor, aceștia putându-se bucura de o bandă transportoare, un carusel, instalații ușoare, aparate alternative de zapadă, cum ar fi: sănii, plăci, pneuri.
Colaborator