Un act normativ ignorat a lăsat Primăria Uricani cu un teren neecologizat
Un act normativ care a fost ignorat a făcut ca un teren de 13 hectare din orașul Uricani să fie transformat într-o groapă de gunoi. Mai mult, și în actele Guvernului suprafața de teren este considerată groapă de gunoi. Pentru a remedia situația și a ecologiza terenul, autoritățile locale de la Uricani au apelat la instanță. Este vorba de terenul care a aparținut fostei cariere de la Valomir. Zona s-a transformat într-o groapă de gunoi, iar acum edilii vor să îi forțele pe cei de la Conversim să pună în aplicare o hotărâre de Guvern din anul 2002 pentru ecologizarea unei suprafețe de 13 hectare de teren. În acest sens, Primăria Uricani a dat în judecată Ministerul Economiei și Conversmin.
În anul 2009, terenul a fost clasificat ca fiind o groapă de gunoi. Așa arată actele Guvernului, însă primarul Dănuț Buhăescu spune că este vorba de o eroare.
”Am dat în judecată Conversmin pentru că nu a pus în operă o hotărâre de Guvern din 2002 – 2003 de ecologizare a unor terenuri și nu a respectat nici autorizația de construcție, de ecologizare, emisă de noi. Pe principiul poluatorul plătește, vrem să-i obligăm să facă ceea ce trebuie. Terenurile sunt în zona Valomir, în zona fostei cariere, care s-a transformat între timp parțial în groapă de gunoi. Am epuizat toate modalitățile de rezolvare a problemei pe cale amiabilă și am tot văzut că (n.r. persoanele din conducerea Conversmin) ne duc cu preșul. Autorizația de construcție a fost emisă de primărie în 2005 și de atunci ne tot duc cu preșul. Undeva în anul 2009 cineva a trecut într-o hotărâre de Guvern ca fiind groapă de gunoi, fără ca măcar să vadă cine este proprietarul. Din acest motiv când i se spune groapă de gunoi, când carieră, dar în realitate este carieră”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Pe o porțiune a terenului s-a depozitat gunoi în decursul anilor, însă acesta aparține unui cetățean.
“Este o suprafață mai mare de teren, care trebuia ecologizată și în care este inclusă și groapa de steril – pe care parțial a fost depozitat și gunoi – a cărui proprietar este un cetățean. Omul a câștigat procesul în instanță cu Mina Uricani pentru 2 hectare din aproximat 13 hectare cât trebuia ecologizat. Omul nu întabulează terenul până când nu va fi adus la starea inițială, până când nu va fi ecologizat de poluator. Noi am cerut măcar vreo 6 hectare să se ecologizeze, cele care sunt mai afectate. Cea mai gravă este problema sterilului decât a gunoiului”, a mai subliniat sursa citată.
Procesul se află pe rolul Tribunalului București, iar primul termen de judecată urmează a se derula în data de 5 iunie.
Monika BACIU