UE extinde şi prelungeşte relaxarea ajutoarelor de stat

Bruxellesul a anunţat marţi o prelungire până în vara lui 2021 a relaxării ajutoarelor de stat, adoptată în primăvară şi care urma să expire la 31 decembrie, cu scopul de a susţine întreprinderile europene în criza cauzată de pandemia covid-19, relatează AFP.

Această relaxare temporară urma să expire la 31 decembrie, cu excepţia măsurilor de recapitalizare autorizate până la 30 iunie 2021.

„Obiectivul este să li se permită tuturor statelor membre (UE) să-şi ajute întreprinderile (…), garantând totodată condiţii de concurenţă loială”, a anunţat într-un comunicat Comisia Europeană (CE).

La jumătatea lui martie, pentru a face faţă şocului economic provocat de măsuri de izolare, Bruxellesul a anunţat o primă serie de măsuri care facilitează susţinerea publică a cercetării şi producerii unor produse în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Aceste măsuri au fost extinse, ulterior, pentru a permite acordarea unor ajutoare de stat sub formă de împrumut sau de recapitalizare a grupurilor aflate în dificultate.

Aceste ajutoare sunt acordate, în perioade normale, doar cu picătura, pentru a garanta o concurenţă loială între întreprinderi şi a nu se subvenţiona „oi negre” în detrmentul altor companii.

Aceste diverse măsuri de relaxare sunt desemnate de către CE prin expresia ”încadrare temporară”.

Ele au fost prelungite până la 31 iunie 2021, mai puţin partea referitoare la recapitalizare – care a fost prelungită până la 30 septembrie 2021.

Comisarul european însărcinat cu Concurenţa Margrethe Vestager precizează că este vorba despre a „răspunde unor nevoi persistente ale întreprinderilor, prin protejarea totodată a pieţei unice a UE”.

Până la 30 iunie 2021, CE urmează să reexamineze „încadrarea temporară” şi să evalueze necesitatea unei eventuale prelungiri sau unei noi adaptări, precizează Comisia.

Modificarea anunţată marţi prevede de asemenea 1o nouă măsură care să permită statelor membre să susţină întreprinderile care se confruntă cu o scădere a cifrei de afaceri de cel puţin 30%” faţă de anul trecut, din cauza pandemiei covid-19.

Urmează să fie autorizat un ajutor care să compenseze „o parte a costurilor fixe” neacoperite de venituri, în vederea ţintirii întreprinderilor aflate în cea mai mare dificultate.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *