Turnul de la Crivadia „cotropit” de nepăsare
Turnul de pază de la Crivadia, odinioară cotropit de turci, contrabandiști, a ajuns astăzi o ruină. Turnul de la Crivadia, din comuna Băniţa, a fost declarat în anul 2000, prin Legea 5 din 6 martie, monument de valoare excepţională. Vechea fortificaţie se înalţă pe marginea stâncoasă a apei Merişorului. Începând din secolul al XVI-lea, construcţia a străjuit vechiul drum care lega Transilvania cu Ţară Românească prin pasul Vălcan, servind şi ca punct de vamă.
Turnul a fost construit din piatră de calcar extrasă din împrejurimi, circular, cu diametrul de 13 metri, iar la exterior este tencuit. Intrarea era situată în partea de nord, la doi metri înălţime de pământ şi, pentru acces, se folosea probabil o scară, cred istoricii. În jumătatea de vest are şapte deschideri de tragere, ambrazuri evazate spre interior, situate la o distanţă de aproximativ 1,5 metri una de altă, iar în partea de est este protejat natural de terenul accidentat. Fortificaţia era prevăzută şi cu un drum de strajă de lemn, cu parapetul lat de un metru şi înalt de 0,80 metri.
Nimeni, nicio autoritate, nu a făcut demersuri pentru a pune în valoare edificiul. Nici măcar indicatoare nu sunt spre monument.
Colaborator