Turismul, salvarea economiei locale
Turismul poate salva economia locală a Văii Jiului. Mineritul se restrânge, iar investitorii din turism susțin că acest sector poate contribui la redresarea economiei locale. De ani de zile se vorbește de turism ca alternativă la minerit. În timp ce autoritățile locale sunt sceptice, investitorii văd potențialul uriaș pe care îl oferă munții.
“Avem nevoie de investitori puternici care să facă în această zonă hoteluri de 4 și 5 stele, pentru că deja vin turiști cu bani, iar noi, din păcate nu le putem lua banii. Primăria oferă deja câteva locuri în partea de jos a stațiunii, în zona de agrement unde poate veni un investitor să realizeze hoteluri. Ar fi un lucru deosebit pentru că trebuie să ajungem la nivelul stațiunilor din occident. Turiștii trebuie să fie cazați în partea de jos, iar aici trebuie să vină să schieze. În oraș trebuie să lase banii”, spune Emil Părău, investitor în Straja.
Stațiunea montană Straja a evoluat. Investitorii fac o retrospectivă și susțin că dezvoltarea stațiunii montane este mai mult decât vizibilă. Încă mai sunt necesare investiții. Pentru următorul sezon, în Straja urmează a fi realizate încă două telescaune. Astfel, numărul telescaunelor ar ajunge la 5. La Lupeni, autoritățile locale vin în sprijinul investitorilor.
“Sunt convins că dacă ne unim forțele, noi primăria, oamenii de afaceri din zonă o să reușim să facem o stațiune astfel încât să ne bucurăm cu toții de ea. Din punctul meu de vedere, Straja reprezintă o mică alternativă la ceea ce poate să reprezinte mineritul. Anul acesta au crescut veniturile investitorilor cu circa 30% față de anul trecut. Investitorii au realizat multe investiții aici, pentru anul viitor se va face un alt telescaun privat în Straja. Noi încercăm să dezvoltăm în fiecare an această stațiune. Dacă reușim să ne mobilizăm mult mai bine, pe timp de vară, stațiunea este ocupată cam la 50%”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Turismul este alternativa la minerit, asta susțin oamenii de afaceri din Straja.
“Eu am văzut turismul ca alternativă la minerit din anul 1996 când au fost primele disponibilizări. Eu atunci am și început să investesc în turism și din punctul meu de vedere nu vedeam o altă soluție pentru zona asta, care este o zonă superbă și nu era pusă deloc în valoare”, a mai spus Emil Părău.
Investițiile din Straja și-au lăsat o amprentă pozitivă asupra bugetelor și asupra imaginii stațiunii. Sezonul acesta, stațiunea montană a fost acaparată de turiști veniți din toate colțurile țării și chiar și din străinătate.
Monika BACIU