Turcan: În România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională care s-au dus în buzunarele unora
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că printre marile probleme ale mediului de afaceri se numără nu fiscalitatea, ci lipsa forţei calificate de muncă şi birocraţia. Ea reclamă că în Româna s-au cheltuit fără folos sume mari pe cursuri de calificare. „Am o părere personală şi pe care cred că o voi confirma cu date în perioada următoare, şi anume că în România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională, de reconversie profesională, care, de fapt, s-au dus în buzunarele unora şi beneficiarii nu s-au ales cu mare lucru”, susţine ministrul.
Ministrul Muncii a reclamat faptul că activitatea de ocupare a locurilor de muncă şi cea de pregătire în vederea integrării în piaţa muncii „nu au fost tratate la modul cel mai serios”. În acest context, Turcan a solicitat angajaţilor din AJOFM şi AJPIS calibrarea cursurilor de formare profesională în funcţie de cererea de pe piaţa muncii.
„Am o părere personală şi pe care cred că o voi confirma cu date în perioada următoare, şi anume că în România s-au cheltuit bani enormi pe tot felul de cursuri de formare profesională, de reconversie profesională, care, de fapt, s-au dus în buzunarele unora şi beneficiarii nu s-au ales cu mare lucru. Şi voi face o evaluare a acestor sume cheltuite exact pe această parte de formare profesională, care pe fond ar fi trebuit să ajute oamenii să-şi remodeleze traseele profesionale şi să se ducă acolo unde angajatorii cer să aibă forţă de muncă. Dacă întrebaţi un om de afaceri care e cea mai mare problemă cu care se confruntă nu o să vă spună fiscalitatea, o să vă spună în primul rând lipsa forţei de muncă bine calificată şi după aceea birocraţia”, a afirmat ministrul Muncii, luni seară, la B1 Tv.
Turcan a vorbit şi despre verificări ale dosarelor celor care beneficiază de ajutoare sociale.
„Ştiţi ce mi se pare mai dureros? Că toţi cei care au spus: lăsaţi-i în pace, nu vă atingeţi de ei, că şi aşa sunt oameni necăjiţi, nu îşi pun problema ce se întâmplă cu aceşti 170.000 de beneficiari de ajutor social când împlinesc vârsta standard de pensionare de 65 de ani, pentru că ei nu au nicio zi de contributivitate. Deci, practic, ei şi după 65 de ani vor fi tot dependenţi de ajutorul social şi, într-un fel, aruncaţi în sărăcie până la finalul vieţii. (…) Noi spunem că avem o pensie minimă socială, dar vorbim despre oamenii care au contribuit la sistemul de pensie şi care au, într-adevăr, o pensie şi dacă ar fi fost în baza contributivităţii la nivel mai mic de 800 de lei atunci intră, prin această pensie minimă socială, de 800 de lei. Şi avem în momentul de faţă 900.000 de beneficiari de pensie minimă socială în România. E o cifră foarte mare şi acei oameni sunt extrem de săraci. Dar în acelaşi timp avem şi aproximativ 100.000 de oameni cu venituri, cu alte drepturi băneşti sub 800 de lei. Şi acestea sunt drepturi din indemnizaţia de handicap, indemnizaţia de moştenitor şi alte forme de sprijin din partea statului care, dacă nu intră într-un sistem ordonat de sprijin social, nu vor putea fi majorate pentru că noi dacă punem degetul exact pe segmentele vulnerabile putem vorbi nu doar de un sprijin financiar de 142 de lei care, pe fond, nu reprezintă mare lucru, putem vorbind de sprijin educaţional, de sprijin pe sănătate, putem vorbi de consiliere şi în felul acesta oamenii primesc un pachet de servicii”, a adăugat ministrul Muncii.
Raluca Turcan a adăugat, totodată, că peste 900.000 de tineri „nu se află nicăieri în sistemul de educaţie şi mulţi dintre ei nici nu au intrat pe piaţa muncii şi nici nu îşi propun să intre pe piaţa muncii”.
news.ro