Tratatul de la Trianon, documentul original în limba română, prezentat la Petroșani

La împlinirea a 100 de ani de la semnarea TRATATULUI DE LA TRIANON – PARIS (4 iunie 1920), prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a participat, la Petroşani, la un dublu eveniment: prima expunere publică în judeţul Hunedoara a unicului document original în limba română şi punerea la dispoziţia celor interesaţi, gratuit, a copiei digitalizate.

Începând de astăzi, printr-o simplă accesare a site-ului unei companii din Petroşani, specializată în operaţiuni de arhivare, se pot vizualiza toate cele 473 de pagini ale actului care a oficilizat graniţele României cu Ungaria, după incheierea Primului Război Mondial şi înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Primii beneficiari ai formei digitale a tratatului vor fi 83 de elevi olimpici hunedoreni.

Este foarte important să cunoaştem momentele importante ale istoriei noastre, mai ales că acest tratat este considerat „Certificatul de naştere” al României. Este lăudabila iniţiativa care face ca de astăzi, tinerii, şi nu numai, să poată avea acasă, în formă digitală, importantul document. Sunt emoţionat de faptul că, la exact 100 de ani, la ora 17.00 – ora la care a fost semnat tratatul, pot să răsfoiesc singurul document original, în limba română”- a declarat Vasilică Potecă.

Varianta originală în limba română a Tratatului de la Trianon se află în posesia petroşeneanului Haralambie Vochiţoiu, care a cumpărat documentul la o licitaţie publică, în anul 2016, din colecţia scriitorului şi omului politic Corneliu Vadim Tudor.

Tratatul a fost semnat de 16 state, inclusiv România. Partea română a fost reprezentată de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat şi Nicolae Titulescu, fost ministru. Evenimentul istoric a avut loc la Versailles, în Palatul „Marele Trianon”.

Tratatul a fost semnat de Puterile Aliate (învingătoare în Primul Război Mondial) şi Ungaria (stat succesor al Imperiului Austro-Ungar), stat învins în război, pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia.

Biroul de presă, Prefectura județului Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *