Traseu educativ pentru descoperirea unei plante-monument al naturii
Romsilva Hunedoara a finalizat un nou traseu educativ. Toți cei care vor să descopere o plantă – monument al naturii în arealul ei natural sunt invitați la Măgura Zamului.
“Aici veţi întâlni ghimpele (Ruscus aculeatus) – o specie europeană rară, un arbust veşnic verde cu ramurile transformate în frunze şi cu fructe decorative, asemănătoare cireşelor. Traseul „Măgura Zamului”, cu lungimea de 3.7 km (dus-întors) este marcat şi dotat cu un panou informativ”, arată cei de la Romsilva Hunedoara.
Traseul “Măgura Zamului” este dedicat ghimpelui (Ruscus aculeatus L.), un element floristic rar, ocrotit ca monument al naturii în România. Este un arbust veşnic verde, care poate atinge înălţimi de până la 60 de cm. O caracteristică morfologică inedită a speciei consta în faptul că ramurile ghimpelui sunt latite şi comprimate în formă de frunze – denumite filocladii, iar frunzele “adevărate” sunt mici, solzoase şi greu vizibile. În ţara noastră se întâlneşte în special în sudul ţării, în zonele de câmpie şi silvostepa. Arealul sau este exclusiv european, trăind în sudul şi vestul Europei, până în sudul Angliei.
Denumirea populară a speciei în Anglia este “mătura măcelarului” (butcher’s-broom), deoarece din ramurile lui rigide se confecţionau mici maturi cu ajutorul cărora măcelarii îşi curăţau mesele de lucru. Ghimpele este apreciat şi că planta ornamentala fiind adesea cultivat în parcuri şi grădini. Chiar dacă în România beneficiază de un statut de protecţie, până nu demult ramurile cu filocladii erau recoltate şi comercializate pentru decorarea diverselor aranjamente florale şi a coroanelor. Plantele femele erau cele mai căutate datorită fructelor roşii care le confereau un plus de efect decorativ.
Colaborator