Transhumanța și păstoritul au fost incluse pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO
România se mândrește să anunțe că tradiția de strămutare sezonieră a turmelor și păstoritul au fost incluse pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Împreună cu alte 9 țări europene – Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și Spania – România a depus cu succes dosarul multinational „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” în luna martie 2020.
Proiectul, coordonat de Agenția Națională a Zonei Montane, a implicat experți în patrimoniu, cercetători, specialiști din ministere, profesioniști în domeniul zootehnic, comunități locale și asociații de păstori. UNESCO a recunoscut astfel păstoritul drept una dintre cele mai vechi și nobile profesii din lume, cu o contribuție semnificativă la patrimoniul cultural și tradițional al umanității.
”Transhumanţa, strămutarea sezonieră a turmelor” a fost inclus pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO! România, împreună cu alte 9 țări (Albania, Andorra, Austria, Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Luxemburg şi Spania), au depus în luna martie 2020, la UNESCO, dosarul multinațional „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor”, pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. În realizarea dosarului au fost implicați experți în patrimoniu, cercetători, specialiști din ministere, profesioniști în domeniul zootehnic, comunități locale și asociații de păstori. – via Agenția Națională a Zonei Montane. Păstoritul este una dintre cele mai vechi profesii din lume, datând din timpurile preistorice și reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și tradițional în multe țări, inclusiv în România. Păstoritul este o meserie nobilă, servind drept liant între viața domestic și cea sălbatică, punând în lumină echilibrul delicat și esențial între activitățile umane și natură. Păstorii trăiesc într-o strânsă armonie cu natura, înțelegând și respectând ciclurile acesteia, și astfel, prin practicile lor sustenabile, contribuie atât la conservarea habitatelor naturale și la protecția biodiversității cât și la economia locală prin producția de lână, carne și alte produse. De asemenea, păstorii joacă un rol important în menținerea tradițiilor comunitare și în transmiterea cunoștințelor și obiceiurilor locale”, arată reprezentanții EcoEdu Natura.
Păstoritul nu este doar o meserie ancestrală, ci și un liant vital între viața domestică și cea sălbatică. Păstorii trăiesc în armonie cu natura, înțelegând și respectând ciclurile acesteia, contribuind astfel la conservarea habitatelor naturale și la protecția biodiversității. De asemenea, ei joacă un rol crucial în menținerea tradițiilor comunitare și în transmiterea cunoștințelor și obiceiurilor locale.
EcoEdu Natura, o organizație dedicată educației pentru dezvoltare durabilă, își asumă misiunea de a conștientiza și responsabiliza publicul cu privire la problemele de mediu și sociale din România. Protecția mediului și bunăstarea socială sunt văzute ca elemente interconectate, esențiale pentru crearea unor comunități și ecosisteme reziliente.
Această recunoaștere internațională aduce o apreciere binemeritată pentru tradițiile și practicile păstoritului românesc și consolidează angajamentul global pentru conservarea și promovarea diversității culturale și naturale.
Monika BACIU