Transgaz a finalizat prima fază a celui mai ambiţios proiect din domeniul energiei, gazoductul BRUA

Premierul Ludovic Orban anunţă că România şi-a respectat obligaţiile în ceea ce priveşte investiţiile în gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) şi că se lucrează la realizarea altor magistrale de transport gaze naturale. „Peste tot aproape se construiesc astfel de tronsoane de magistrale care au rolul de a permite accesul la această resursă de care dispune România pentru cât mai mulţi români. Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor şi trebuie să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre români şi noi garantăm lucrul ăsta”, a declarat premierul.

„Noi ne-am îndeplinit obligaţiile asumate faţă de partenerii europeni. Pentru finalizarea BRUA mai sunt necesare şi câteva lucruri care nu depind de noi, ci depind de partenerii bulgari şi de partenerii ungari. Şi suntem încredinţaţi că, până la urmă, o politică care este stabilită la nivel european va fi pusă în practică de toţi partenerii noştri de la nivel european”, a afirmat Ludovic Orban sâmbătă, la evenimentul care a marcat finalizarea lucrărilor la acest gazoduct- Faza I, la staţia de Comprimare Jupa.

Proiectul a beneficiat de finanţare nerambursabilă 180 de mil de euro din cadrul Connectig Europe Facilities.

Acesta a menţionat alte proiecte foarte importante dezvoltate de Transgaz. Astfel primul obiectiv de investiţii pe care compania românească de transport de gaze îl va realiza în perioada următoare va fi conectarea gazoductului BRUA de zăcămintele de gaz din Marea Neagră prin intermediului gazoductului Podişor – Tuzla.

Orban a precizat că se lucrează la realizarea multor magistrale de gaz natural, dând ca exemplu conductei Jupa – Caransebeş – Herculane – Orşova – Prunişor, pentru care se va realiza studiul de fezabilitate şi care va permite accesul la gaz natural al multor locuitori din Mehedinţi şi Caraş Severin.

„Se lucrează la conducta Oneşti – Gherăieşti, se lucrează la conducta Craiova  Segarcea – Calafat, deja cred că este terminat Craiova  Segarcea, se lucrează la magistrala din nord care va face legătura între Vatra Dornei – Borşa – Vişeu de Sus. Peste tot aproape se construiesc astfel de tronsoane de magistrale care au rolul de a permite accesul la această resursă de care dispune România pentru cât mai mulţi români. Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor şi trebuie să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre români şi noi garantăm lucrul ăsta pentru că, în afară de investiţiile Transgaz, deja am alocat peste un miliard de euro – 234 de mil de euro din actualul exerciţiu financiar şi 800 de milioane de euro din viitorul exerciţiu financiar – pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz în localităţile care nu beneficiază de conectare la reţeaua de gaz” a declarat premierul.

El a subliniat investiţiile în producere în sistem de cogenerare a energiei electrice şi termice.

„Se ştie că sistemul de termie din România a suferit enorm în ultimii 20 şi ceva de ani, că are nevoie de investiţii masive, că trebuie să introducem randamente  foarte mari, trebuie să aducem eficienţă, trebuie să reducem pierderile, atât pierderile din reţele cât pierderile din clădiri”, a adăugat şeful Guvernului.

Acesta a precizat că Guvernul va susţine proiectele care „valorifică într-un mod superior” gazul natural.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *