Tradițiile momârlanilor de anul nou
Momârlanii, băștinașii din Valea Jiului, încă păstrează tradițiile populare pe care le-au moștenit de la înaintașii lor.
Astfel, vergelatul este un obicei care spune că în seara de Revelion, pe o masă trebuie să fie aşezate farfurii cu gura în jos.
Sub acele farfurii se pun: pâine, pieptene, oglindă, bani, o bucată de blăniţă, un morcov. Până la 12 noaptea, fetele nemăritate vin la „vergelatul” acesta, cum este denumit, ridică câte o farfurie şi ghicesc cum le va fi ursitul. Dacă nimeresc pâine, ursitul e bogat, dacă găsesc oglindă, e frumos, dacă găsesc morcovul, e „sănătos” şi aşa mai departe.
În tradiția momârlănească, brondoșii pornesc după 12 noaptea. Tinerii îmbrăcați în costume tradiționale, cu cojoace și clopote trec din casă în casă pentru a anunța venirea noului an.
Potrivit tradiției populare,un “brondoş” îmbrăcat mai urât reprezintă vechiul an, care pleacă mai departe prin sat, după cum povestesc momârlanii, în timp ce flăcăul care reprezintă noul an rămâne mai departe la găzdoaie, îi urează La Mulţi Ani şi să vină un an mai bun.
În seara de Anul Nou, tinerii pleacă la urat cu Pluguşorul, iar de Sfântul Vasile merg cu Sorcova. În plus, în ziua de Anul Nou trebuie să intre neapărat fecior în casă, ca să meargă bine tot anul.
Momârlanii nu mănâncă în noaptea de anul nou carne de găină. Tradiția spune că cei care mănâncă în noeaptea dintre ani găină, vor răcâi și vor împrăștia precum aceasta. Se spune că peștele este aducător de noroc, iar cei care mănâncă pește în noaptea dintre ani, vor trece precum peștele prin apă.
Colaborator