Tinerii hunedoreni, ucenici IT în Spania și Cipru

Tinerii hunedoreni, turiști-ucenici în Spania și Cipru.

Elevii de la Colegiul Național de Informatică ”Traian Lalescu” din Hunedoara, specializarea mate-info, au avut șansa să participe la un proiect Erasmus+, care i-a dus în Spania și în Cipru.

Proiectul „Stagiu de formare IT prin mobilitate transnațională” a fost finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport, în perioada 2014-2020. Acesta s-a desfășurat pe parcursul a doi ani școlari, din 2016 până în 2018, și s-a adresat elevilor de clasa a XI-a de la profilul real, specializarea  matematică – informatică. Elevii au avut posibilitatea să-și lărgească cunoștințele de specialitate lucrând, timp de trei săptămâni, la firme din domeniul IT, în Cipru și în Spania. Prima grupă de 15 elevi a fost în localitatea Paphos din Cipru, iar al doilea, în Granada, Spania. Una dintre profesoarele implicate în proiect, Andreea Tripa, spune că elevilor le-au plăcut enorm experiențele prin care au trecut, noutățile pe care le-au aflat, dar și faptul că au trebuit să comunice în limba engleză: “Au devenit mai maturi, mai responsabili, fiind nevoiți să respecte un program departe de casă și de părinți. Proiectul a oferit și posibilitatea lărgirii orizontului cultural pentru că în timpul liber au fost vizitate obiective din localitate și din regiune care au o  importanță culturală deosebită. Astfel, în timpul excursiilor, adolescenții au avut ocazia să admire Templul lui Apollo, situl arheologic de la Kourion, Mănăstirea de pe muntele Tala, Muzeul tradițional țărănesc din Steni, locul de naștere și băile Afroditei, dar și celebrul Limasol.”  Cea de-a doua grupă de elevi, care a mers în să lucreze la firme din domeniul IT din Spania, au ajuns în regiunea Granada. Pe lângă sarcinile de lucru, tinerii hunedoreni au vizitat Alhamabra, Albaicin, mănăstirile Sf. Ieronimos și Cartuja, parcul Federico Garcia Lorca, iar în afara Granadei au ajuns până Gibraltar, Cordoba și Malaga.

Răzvan Vîrtan, unul dintre elevii pasionați de fizică, informatică și inginerie.

“Proiectul a fost util din toate punctele de vedere! Profesional am avut foarte mult de învățat, pentru că stilurile sunt diferite. Sigur, nu putem face o comparație firmă versus firmă, pentru că noi nu am lucrat niciodată, suntem elevi. Însă ne-a ajutat foarte mult să vedem cum se lucrează pe piața reală, povestește Răzvan Vîrtan, elev în clasa a XI-a, la Colegiul Național de Informatică “Traian Lalescu”. Cei care mai lucrasem în HTML știam multe lucruri de acasă, doar am adăugat unele cunoștințe, însă cei care au lucrat pe editare foto și video, au luat totul de la zero. În plus, nu am avut profesorii de informatică alături de noi. Însoțitori în proiect au fost doamna Dalia Molnar, care e profesoară de biologie, doamna Andreea Tripa, de chimie, și domnul Gheorghe Gîscă, de geografie. De aceea, pe partea de IT a trebuit să ne descurcăm singuri. De fapt, a trebuit inclusiv să ne gospodărim singuri, pentru că, în Spania, aveam masa asigurată de luni până vineri, iar sâmbăta și duminica trebuia să ne gătim noi. A fost o provocare și pentru că unii dintre noi nu își mai spălaseră, de exemplu, singuri niciodată, iar pe partea culturală am avut enorm de învățat! Am vizitat o mulțime de obiective turistice. Noi, la anul vom fi într-a XII-a, așa că, oricum, nu am mai putea merge, dar ar fi ideal dacă, pentru elevii care vin din urmă, s-ar mai face asemenea proiecte. E o șansă unică de dezvoltare profesională și personală!”

ADA BERARU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *