Testul Babeș-Papanicolau
Având în vedere faptul că România ocupă un loc fruntaș în statistici rușinoase care arată că incidența cancerului de col uterin este prima cauză de mortalitate la femeile tinere, cu vârste cuprinse între 15-44 de ani, m-am decis să explic importanța unui test banal, efectuat gratuit prin programe naționale în policlinici și spitale. Deci, ce este testul Babeș-Papanicolau?
Testul Babeș –Papanicolau și controlul ginecologic, sunt două evaluări obligatorii la femeile care și-au început viața sexuală și care pot să salveze viața multor paciente. Aceste teste trebuie făcute anual pentru a ne asigura că suntem sănătoase, dragi doamne și domnișoare! Testul Papanicolau poate diagnostica leziunile precoce de la nivelul colului uterin, ceea ce poate oferi o șansă de a trata cancerul de col uterin în stadii incipiente. De asemenea, testul poate identifica infecții sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma în celule canceroase dacă nu sunt luate măsuri terapeutice specifice. Ca în orice afecțiune, controlul periodic și măsurile terapeutice radicale aplicate în timp utli, pot să salveze vieți importante pentru noi și cei dragi nouă.
Ce este colul uterin?
Colul uterin reprezintă porțiunea inferioară a uterului care proemină în vagin, fiind granița dintre mediul uterin și cel intravaginal, accesibil explorării și vizializării directe prin colposcopie, ce poate fi expus agresiunii factorilor externi precum infecțiile și microtraumatismele. Are 2 porțiuni –externă (exocolul) care se continuă cu vaginul și una internă (endocolul), ce face legătura cu cavitatea uterină. Între cele două există o zonă de tranziție unde se localizează cel mai frecvent leziunile precanceroase (displazii) și cancerul.
Acest test banal, ne poate salva viața, depistând leziunile displazice (precanceroase), inflamatorii (induse de diverse virusuri) și nu în ultimul rând chiar cancerul.
Cum apare cancerul de col uterin?
Cauza principală este un virus cu transmitere pe cale sexuală, HPV (VIRUS Papiloma Uman). Infecțiile persistente cu tulpini agresive ale acestui virus, sunt frecvente la femeile care încep viața sexuală la vârste mici sau care au parteneri sexuali multipli. Din păcate și în Romania lipsa unei educații sexuale eficiente în școli și licee își spune cuvântul prin faptul că tinerii își încep viața sexuală mult prea devreme (11-12 ani!!!!), fără să se protejeze (prin folosirea prezervativului).
Alte cauze favorizante ale cancerului de col uterin sunt-nașterile multiple, sistemul imunitar slăbit (carențe alimentare ,boli cronice), consumul de alcool, fumatul, contraceptivele orale luate mult prea devreme(11-14 ani!), obezitatea, dieta săracă în legume, fructe, etc!
De ce nu există semne de alarmă?
Infecția cu HPV nu doare, nu determină sângerări, nu dă disconfort local iar când aceste semne și simptome apar, este foarte târziu și cancerul de col este deja invadant! Târziu, mult prea târziu!
Din cele 40.000(!) de femei care sunt evaluate în cabinetul medicului specialist ginecolog, 2000 își pierd viața anual prin cancer de col uterin depistat tardiv!
Testul Babeș – Papanicolau este un examen microscopic morfologic al unui frotiu celular obținut prin exfoliere (ștergerea stratului superficial celular) cu o periuță la nivelul colului uterin. Scopul acestui test este reprezentat de evidențierea celulelor atipice (modificate precoce) care sunt specifice leziunilor precanceroase.
Cine trebuie să efectueze testul?
Toate femeile care și-au început viața sexuală trebuie să fie evaluate anual prin examenul ginecologic și testul Papanicolau. Prin aceste evaluări anuale, crește incidența depistării precoce a cancerului de col uterin.
Recomandări
Perioada ideală de recoltere este la mijlocul ciclului menstrual (ziua 10-20, după prima zi de menstruație). Se va evita recoltarea în timpul ciclului menstrual și a infecțiilor genitale. Prima zi de sângerare este ziua 1 a ciclului menstrual. Se numerotează în continuare -2, 3, 4, etc. Durata ideală a unui ciclu este de 28 de zile, cu variații de 25-31 zile. Orice apariție a unui ciclu menstrual în afara acestor intervale, se evaluează de către medicul endocrinolog și apoi de ginecolog.
Cu 24-48 de ore înainte de recoltare se evită raporturile sexuale, spălăturile vaginale, utilizarea de geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrefianți și tampoane intravaginale.
Cât de des trebuie să efectuăm testul PAP?
Colegiul American al medicilor ginecologi recomandă ca testul să fie făcut după cum urmează:
-primul test trebuie făcut la 21 ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, dacă aceasta a avut loc mai devreme de 21 ani
-pentru femeile cu vârsta între 21-30 de ani, testul se recomandă o dată la 2 ani
-pentru femeile cu vârste între 30-64 ani, nu este necesar să se mai facă regulat testul dacă:
- au avut cel puțin 3 teste Papanicolau consecutive cu rezultate normale
- au avut rezultate anormale în ultimii 10 ani
Dacă o pacientă a suferit un transplant de organe, se află sub medicație citostatică (oncologică) , utilizează corticosteroizi sau se știe cu infecție HIV, testul se efctuează mult mai frecvent, atunci când examinarea medicală o impune.
Una dintre măsurile eficiente de prevenire a infecției cu HPV, este vaccinarea împotriva acestui virus. În țara noastră s-a introdus acest tip de vaccinare, gratuit. Este important să se aplice la fete, mai ales la cele care își încep viața sexuală precoce.
Factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin sunt:
- Începerea vieții sexuale înainte de 18 ani
- Existența mai multor parteneri sexuali
- Existența unei infecții cu transmitere sexuală (sifilis, gonoree, chlamydia trachomatis, HIV).
Rezultatele anormale la testul PAP (inflamație, atipii, etc), trebuie discutate cu medicul specialist ginecolog.Ulterior, dacă sunt suspiciuni de existență a cancerului de col uterin, se pot efectua analize suplimentare pe care le recomandă medicul ginecolog. Acestea sunt:
- Colposcopia-se folosește un instrument numit colposcop pentru a vedea în detaliu celulele vaginale și ale colului uterin
- Chiuretajul endocervical-se recoltează cu o chiuretă un eșantion de celule din canalul endocervical
- Biopsia-se recoltează țesut cervical examinat la microscop prin tehnici speciale
Poate să dea testul PAP rezultate neconcludente sau erori de diagnostic?
Desigur, ca orice test de laborator pot să existe și erori de interpretare deoarece:
-există un număr insuficient de celule recolate în eșantion
-există un număr prea mare de celule recoltate
-celulele nu sunt recoltate corect din interiorul sau de la suprafața colului uterin
-există o infecție locală care modifică celularitatea locală (acoperă)
-dușurile vaginale sau medicamente aplicate local care au spălat celulele normale
Tehnica de recoltare cât și pregătirea corectă sunt esențiale pentru acuratețea rezultatului.
Cu toate aceste limite ale evaluării, aplicarea testului PAP prin programe naționale oferite gratuit pacientelor, a redus cazurile de cancer de col, în special în stadii avansate.
Dr. CAROLLINA RADU