Termoficarea din Petroșani, incertă
Încă nu există nicio soluție privind termoficarea în municipiul Petroșani. Totul a rămas în coadă de pește după ce municipalitatea de la Petroșani nu a putut atribui contractul în cadrul procedurii de concesiune.
După cum spune proverbul, “vara sanie și iarna car”, edilii din Petroșani încearcă să găsească soluții pentru a asigura funcționarea acestui serviciu. Serviciul de termoficare în sistem centralizat din municipiul Petroșani a rămas neconcesionat. Complexul Energetic Hunedoara a participat la licitația organizată de municipalitatea de la Petroșani, însă a pus condiții de neacceptat și chiar dincolo de limita legală. În acest context, Administrația publică locală s-a văzut nevoită să anuleze licitația.
“Nu știm cu termoficarea ce se va întâmpla. Vom avea o discuție cu domnul prefect și cu cei de la Complexul Energetic Hunedoara la sfârșitul lunii sau începutul lunii viitoare și atunci vom stabili exact ceea ce se va întâmpla la iarnă. La licitație au fost descalificați pentru că au impus niște condiții care contraveneau legislației în vigoare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
La începutul acestui an, municipalitatea de la Petroșani a organizat o licitație pentru concesionarea serviciului de termoficare din localitate. Singura societate care putea participa la licitație era Complexul Energetic Hunedoara. Numai că oficialii societății au pus o serie de condiții care nu pot fi acceptate.
Complexul Energetic Hunedoara a solicitat constituirea de către municipiul Petroșani a unei garanții bancare cu o valoare ințială de 3.071.879,40 lei, la care se adaugă TVA pentru asigurarea cantității de energie solicitate prin contract, de 24.230 Gcal/ an. De asemenea, a solicitat constituirea unei garanții bancare cu o valoare de 4.355.342,50 lei plus TVA, pentru furnizarea agentului termic.
În plus, oficialii Complexului au solicitat preluarea de către autoritățile publice locale a magistralei de transport a agentului termic primar în vederea reabilitării acesteia, magistrală care nu este în proprietatea municipiului Petroșani.
Potrivit edililor din Petroșani, CEH a mai solicitat ca acest contract de concesiune să aibă o durată de 10 ani și a refuzat să-și ajusteze sau modifice tarifele începând cu anul doi de derulare a contractului. A refuzat și solicitarea de ajustare a prețului contractului în cazul în care costurile cresc cu mai mult de 2%.
Colaborator