Termocentralele despărțite de minele din Valea Jiului

Cele două termocentrale, Mintia și Paroșeni, ar putea fi separate de minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit sindicaliștilor, statul român lucrează la elaborarea unui document prin care se dorește divizarea Complexului Energetic Hunedoara și transferarea tuturor datoriilor pe care societatea le are în cadrul noii societăți miniere. Partea energetică ar urma să fie integrată într-o societate nouă, iar cele două unități miniere considerate viabile, respectiv Livezeni și Vulcan să fie componentă a unei alte societăți.

“În acest moment, la București, pe masa de lucru a Guvernului există, legat de mineritul din Valea Jiului, un proiect prin care se dorește divizarea Complexului Energetic Hunedoara, separarea părții energetice de partea minieră. Ar fi un lucru bun, însă, TOATE datoriile pe care le are CEH vor fi transferate pe minele din Valea Jiului, iar noua societate care rămâne pe energie va fi o societate cu zero datorii, minele, din păcate, vor duce în cârcă toate datoriile acumulate de întreg Complexul Energetic Hunedoara. Asta este o povară pentru tot ce înseamnă Valea Jiului, minele din Valea Jiului, pentru cele două mine așa-zis viabile. Va fi foarte greu pentru cele două unități miniere să supraviețuiască în condițiile în care toate aceste datorii vor fi puse în cârca lor. Se lucrează la acest proiect de divizare”,  a declarat Cristian Roșu, vicepreședinte al Sindicatului Muntele.

Divizarea Complexului Energetic Hunedoara ar fi trebuit realizată încă de acum câțiva ani. În anul 2015, societatea energetică a beneficiat de un ajutor de stat de salvare. Așa s-a numit inițial. Pentru că nu a fost rambursat la timp, salvarea s-a transformat în restructurare.

“Ajutorul de stat individual pentru salvarea Societății nu se acordă în sectorul cărbunelui și, pentru a putea demonstra că acest ajutor de stat individual pentru salvare nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minieră a societății se va separa legal de celelalte activități potrivit legislației în materie. După intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Societatea inițiază demersurile pentru a separa legal activitatea minieră și depune diligențele pentru a atinge acest rezultat în cel mai scurt timp posibil, în termenul legal prevăzut de legislația în materie”, arată documentele în baza cărora s-a aprobat acordarea ajutorului de stat.

 Demersurile pentru separarea activiății au fost demarate, însă acestea s-au împotmolit.

Potrivit art. 9, alin 1, din OUG 22/2015 care spune că “Dacă în termen de 6 luni de la momentul acordării ajutorului de stat individual pentru salvare Societatea nu prezintă un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare acordat sub formă de împrumut din venituri rezultate din privatizare conform art. 3, aceasta este obligată să prezinte un plan de lichidare voluntară”.

În același context, s-a identificat soluția extremă. Închiderea minelor neperformante.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *