Tentativă de șmen pe bani publici: Deportarea liliecilor de pe traseul autostrăzii
Director din Ministerul Mediului despre peştera liliecilor: „A fost o golănie clară”
Este tot mai evident că povestea liliecilor de la Şoimuş a fost creată artificial şi pusă la cale de băieţii deştepţi de la drumuri pentru a stoarce bani în plus de pe urma unor lucrări auxiliare. E vorba de câteva milioane de euro, susţine Adi Croitoru, directorul compartimentului Biodiversitate de la Ministerul Mediului, în timp ce şefii Companiei de Autostrăzi zic că ar fi doar două milioane de lei. Pentru a lămuri dilema, solicităm Ministerului Transporturilor să prezinte public studiul de fezabilitate al peşteri artificiale, având în vedere că liliecii au ţinut lucrările la Autostradă blocate mai bine de un an
Deportarea liliecilor în Banat miroase a şmen
Povestea tristă cu lilieci care-şi pierd casa din cauza Autostrăzii pare să fi fost un tun dejucat în ultimul moment de Ministerul Mediului (MM). Adi Croitoru, directorul compartimentului Biodiversitate, spune că a văzut, abia în urmă cu două luni, studiul pentru relocarea liliecilor într-o peşteră artificială, operaţiune ce ar fi costat câteva milioane de euro. Informaţiile ne-au fost servite „cu pipeta” şi doar în urma a repetate provocări. Joi dimineaţa, echipa condusă de directorul Adi Croitoru a făcut o vizită în peştera de la Şoimuş în căutarea liliecilor care au blocat lucrările la tronsonul de Autostradă Lugoj – Deva, lotul IV. La ieşirea din peşteră, Croitoru declara că nu sunt indicii certe că ar exista o colonie de lilieci în peşteră, dar va declanşa procedurile de relocare în eventualitatea că ar putea exista câteva exemplare neidentificate. (Un liliac a fost surprins de camerele INFO HD când a ţâşnit din grota artificială). Directorul Biodiversităţii era de părere că „sinistraţii” – liliecii, adică – vor ajunge în peşterile de la Băiţa. Pe parcursul zilei de vineri, 11 august 2017, se vehicula ideea că liliecii de la Şoimuş vor fi deportaţi în Banat, la Peştera Româneşti. Şi, iarăşi, povestea începea să miroase a şmen.
„Aştept să pornească un scandal pentru că le-am dat peste degete cu banii”
Deportarea liliecilor atât de departe n-avea cum să se facă „fără bani”, cum pretindea Adi Croitoru în intervenţiile sale mediatice. Chestionată în legătură cu costurile, directoarea de la Mediu s-a dezlănţuit: „Păi cât să coste, cât să coste? Costă milioane de euro, cât costa peştera aia artificială? CNADNR (acum CNAIR) cheamă doi băieţi şi speologi, da, care se pricep la lilieci şi cât poate să le plătească să mute doi lilieci într-o peşteră? Dacă (ei) există. Cât? Spuneţi-mi dumneavoastră, cât le poate plăti, acolo… Acum, hai să fim sinceri, să fim corecţi…. (CNADNR-ul poate plăti mult, îndrăznim să sugerăm noi). Asta nu ştiu, e rolul dumneavoastră să fiţi cu ochii pe ei. Cât plăteşte CNADNR-ul să vină doi băieţi cu nişte plase şi să prindă doi posibili lilieci? Pe bune. Zău. Şi, chiar, dacă aflaţi să-mi spuneţi şi mie că sunt curioasă”, ne-a declarat Croitoru. „Oricum, haideţi s-o dăm pe faţă: eu aştept să pornească un scandal pentru că le-am dat peste degete cu banii care trebuiau investiţi în peştera-peşterilor artificială. Da? Asta a fost o golănie clară şi de aia am venit să le spun că nu se face. Deci, cât sunt eu director la Biodiversitate nu ne batem joc că facem peşteri artificiale. Şi, gata, am închis lucrarea”, a mai adăugat Adi Croitoru, directorul compartimentului Biodiversitate de la Ministerul Mediului.
Cu actele la vedere, băieţi!
Potrivit unor informaţii „stoarse” de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNADNR) de colegii de la Glasul Hunedoarei, amenajarea peşterii artificiale ar fi costat cam două milioane de lei. Ar fi fost vorba de o construcţie lungă de 25 de metri, lată de patru metri, înaltă de trei metri, cu panouri speciale de agăţare, guri de aerisire şi cu strat de pământ de doi metri deasupra. Directorul compartimentului Biodiversitate de la Ministerul Mediului susţine că a văzut studiul înaintat de Companie şi e vorba de câteva milioane de euro. (Neoficial şi din surse colaterale se zice că ar fi cam şase milioane de euro). Având în vedere datele contradictorii şi faptul că această învârteală a ţinut lucrările pe loc mai bine de un an, solicităm Ministerului Transporturilor să prezinte public studiul şi explicaţii privind timpul pierdut în căutarea „şoarecilor zburători”.
Marcel BOT
ce au descoperit specialiștii în grota liliecilor (VIDEO-DOCUMENT):
Se permit prea multe in Romania!