”Telemeaua de Sibiu” devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

”Telemeaua de Sibiu” devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, după publicarea deciziei în ”Jurnalul Oficial al Uniunii Europene”, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit MADR, telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Laptele folosit pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune.

”Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creştere şi alimentaţie a animalelor, precum şi tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă şi contribuie la asigurarea caracteristicilor şi calităţii produsului «Telemea de Sibiu». Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă”, a transmsi, miercuri, MADR.

Asociaţia producătorilor de ”Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională moştenită din timpuri străvechi şi a oferi consumatorilor produse naturale şi sănătoase.

În iunie 2018, ”Telemeaua de Sibiu” a deveni produs protejat la nivel naţional, putând fi comercializată exclusiv de producătorii şi procesatorii din judeţul Sibiu.

România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu – IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei -IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi (2019) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *