”Taxa pe lăcomie” mărește prețul curentului electric
Ceea ce era de așteptat este pe cale să se întâmple. Celebra Ordonanță 114, alias ”taxa pe lăcomie”, urmează să ne umble la buzunare de la 1 martie. Adică statul ne impozitează suplimentar prin interpuși, în acest caz companiile din energie.
Pentru că, iată, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune deja modificarea tarifelor practicate de companiile de distribuție a energiei electrice pentru a include în veniturile lor și suprataxa de 2 % pe cifra de afaceri introdusă de Ordonanța 114/2018.
Anunțul făcut de ANRE în urmă cu câteva zile vizează o mărire a tarifelor la energie astfel încât atât consumatorii industriali, cât și cei casnici, vor prelua practic plata taxei pe lăcomie. „Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, se arată în Nota de Fundamentare privitoare la necesitatea creșterii prețurilor.
Propunerile de creștere a tarifelor se aplică pentru companiile E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Distribuție Energie Oltenia, Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Delgaz Grid.
Ar da prost
Desigur, cauzalitatea asta prin care OUG 114 induce scumpiri la populație, este extrem de păguboasă în an electoral. Deja în mediul politic se discută despre posibilitatea renunțării la această taxă. Subiectul constituie de altfel motiv de dispută între Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, care dezavuează taxa și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care o susține intens. Tonul a fost destul de dur atunci când Tăriceanu l-a trimis la plimbare pe Teodorovici în problema taxei pe motiv că ministrul habar nu are cu ce se mănâncă problematica energiei. Nu că ministrul Energiei, Anton Anton (ALDE) ar ști ceva despre asta, dar în problema OUG 114, poziția adoptată de șeful ALDE suflă în pânzele mediului de afaceri și, finalmente, în cele ale contribuabililor, nemulțumiți că vor fi nevoiți să scoată bani mai mulți din buzunar ca să îndestuleze bugetul țării.
E doar ”Pe locuri, fiți gata…”
Deocamdată însă nu este nimic decis. Proiectele de ordin ale ANRE nu sunt adoptate. Instituția a decis totodată să amâne la o dată necunoscută termenul până la care companiile de energie și gaz trebuie să transmită cifra de afaceri obținută anul trecut. În plus, OUG 114/2018 nu are încă norme de reglementare, așa că cea mai bună tactică acum este tatonarea până la noi ordine. Ce se poate spune însă până la această oră este că scumpirile în energie sunt în poziția de a fi adoptate. Rămâne de văzut care este cartea pe care va opta până la urmă partenerul ALDE la Guvernare. Are de ales între câștig electoral sau câștig la bugetul de stat.
Adrian SĂLĂGEAN