Tania Paliu, de 17 ani maestra tae-bo din Hunedoara, ne arată cum să fim într-o formă fizică excelentă, încrezători și mai fericiți
A făcut mai întâi handbal de performanţă, apoi echipa în care juca s-a destrămat. Însă Tania Paliu avea mişcarea în sânge, aşa că în urmă cu 26 de ani a început să facă aerobic. Asta doar în timpul liber, pentru că Tania a lucrat la referent la Administraţia Financiară din Hunedoara. Abia revenise la serviciu din concediul maternal, când ea și soțul ei fost anunţaţi că se vor face restructurări şi, pentru că atât ea, cât şi el lucrau la Finanţe, au fost puşi în postura de a alege care dintre ei va pleca. A rămas el. Asta şi pentru că Diana (fiica Taniei) avea doar un an şi jumătate, iar hunedoreanca se gândea că ar putea să facă, în continuare, munca de contabil, însă de această dată pentru mediul privat. În paralel, Tania făcea şi aerobic, însă ar fi vrut să ducă antrenamentul până la propriile limite, aşa că i-a venit ideea să devină ea instructoare. A obţinut atestatul şi apoi a căutat o sală disponibilă în oraş. „Am mers la clădirea OT şi am cerut un spaţiu. <Dar cliente aveţi?>, m-a întrebat administratorul? <Am două colege.>, i-a spus, atunci, Tania. Aşa a început să facă aerobic şi, în câteva luni, ajunsese să lucreze cu peste 35 de persoane! Astăzi, Tania Paliu, profesoară de educație fizică și sport și instructor tae-bo, oferă, în exclusivitate, un interviu pentru publicația REPLICA.
Jurnalist ADA BERARU:
Tania, ești promotoarea, în Hunedoara, a unui sport care îmbină mișcări de taekwondo cu aerobic, inventat prin anii ’90. Fără a fi un curs de auto-apărare, pe lângă obţinerea unei bune coordonări, Tae-Bo arde un volum dublu de calorii, comparativ cu gimnastica aerobică. Ce este, de fapt, tae-bo și cum ai descoperit acest sport?
TANIA PALIU, instructor tae-bo:
Am descoperit activitatea de mișcare numită „Tae-bo”, în anul 2005, este un sport care antrenează toate grupele musculare, crește încrederea în tine însuți/însăți este un sport pentru toate categoriile de vârstă, un sport de autoapărare, m-am instruit un an, eu eram instructor de aerobic și în 2005 am început să predau alternativ un antrenament aerobic și unul tae-bo.
Dacă ar fi să descrii tae-bo pentru cei care nu știu prea multe despre acest sport, în așa fel încât să îi determini să încerce măcar o primă sesiune de exerciții, ce le-ai spune?
Tae-bo este o activitate cardio, principala deosebire de celelalte activități cardio sunt loviturile de brațe și picioarele împrumutate din kick boxing, tae-bo îmbunătățește echilibrul, mobilitatea și coordonarea, arde țesutul adipos datorită faptului că este un mare consumator de energie și la finalul unei ședințe de antrenament primești și o stare de bine datorita tuturor celor implicate în acest proces.
Care sunt reacțiile celor care vin la antrenamente?
La primul antrenament, o mare parte din cei care vin la sală sunt speriați de efortul depus, de combinațiile de lovituri de brațe și picioare, dar dacă ai puțină răbdare, atenție și îți oferi un pic de timp, sigur îl vei îndrăgi și rezultatele îți vor răsplăti efortul depus.
Unde putem încerca acest sport încă destul de puțin cunoscut la noi? (Unde se desfășoară antrenamentele).
Antrenamentele se desfășoară în sala de balet din clădirea Cantinei Colegiului Industrial „Matei Corvin”, în zilele de marți și joi de la orele 19:00 la 20:30.
Cum te-au afectat restricțiile impuse de pandemie?
Da, în perioada pe care o trăim, nimic nu mai este cum era, nu mai este certitudine, nu mai poate multă lume să-și asume riscul de a merge la sală, acestea sunt și ele afectate, sper să fim bine în noul an.
Putem face tae-bo și de acasă, urmărind filmulețe pe diferite canale sau e mai bine să mergem la o sală de antrenamente?
Sportul este binevenit oricând și în orice formă. Dacă este să mă pronunț, eu prefer față în față, pentru a împărți energia și emoția care te cuprinde în timpul antrenamentului.
Este un sport îndrăgit mai mult de femei sau de bărbați? Cine poate face tae-bo? De la ce vârstă putem începe și până la ce vârstă putem exersa?
Tae-bo este un sport pentru toate categoriile de vârstă și gen.
Poate ameliora tae-bo unele afecțiuni?
Întărește musculatura, menține articulatiile flexibile, întărește condiția fizică, elimină stresul și sporește încrederea în forțele proprii.
Cum poți deveni instructor de tae-bo?
Eu personal am făcut facultatea de educație fizica și sport și cursuri individuale de instruire în domeniu.
Ești profesoară de sport și lucrezi cu copiii de ani buni. Vezi o schimbare de o anumită factură în timp, de la o generație la alta? Dacă da, cum îi găsești, astăzi, pe elevi, chiar și în comparație cu tine însăși, atunci când erai doar o școlăriță?
Poate este o părere proprie, dar cu regret pot să spun că nu mai sunt copii dornici de a face sport cum erau cei din perioada copilăriei mele, nu mai sunt atrași de aceleași țeluri, sper să vedem ce se întâmplă pe plan național și nu numai legat de sport și mișcare și să se intervină în acest domeniu pentru a avea următoarele generații mai pregătite fizic și psihic pentru schimbările care se anunță de la an la an.
Cum vezi, din punctul de vedere al dascălului, sistemul de învățământ ideal? Ce ar (mai) trebui schimbat?
Mai multe ore de sport, cum sunt în alte țări din Europa, educație alimentară, susținerea formarii unui obicei și o conduită echilibrată bazată pe sănătate fizică, echilibru alimentar și echilibru psihic, încă din cele mai mici clase.
În afară de sport, ce te menține în această formă excelentă? Ai o dietă anume, urmezi niște rigori nutriționale?
Nu am nicio dietă, mănânc tot ce îmi place în limita bunului simț și evident fac mult sport. J
Cine te susține? Cine îți dă putere atunci când treci prin dificultăți sau încercări?
Soțul meu și fiica mea au fost și sunt cei mai mari susținători ai mei. Eu cu soțul meu suntem parteneri de viață de 30 de ani și în tot acest timp am împărțit tot împreună și antrenamentele în perioada de pandemie.
Cea mai dură încercare a vieții tale care a fost și cum ai trecut prin ea?
Cea mai dură încercare a vieții mele a fost când l-am pierdut pe tatăl meu, aveam 24 de ani și cred că atunci am simțit cea mai mare durere și neputință de până acum, sper să nu mai trec curând prin așa ceva, restul sunt probleme de rezolvat.
Ce te întristează?
Mă întristează nepăsarea, lipsa de respect față de tot și răutatea care se mărește în societate.
Ce te bucură?
Bucuria o găsești în lucruri mărunte, dacă am învățat ceva în pandemie; am învățat că noi eram fericiți înainte și că trebuie prețuim ce avem.
Care este rețeta fericirii?
FAMILIE + MUNCĂ + ECHILIBRU = FERICIRE.
INFO PLUS:
Denumirea Tae-Bo provine din coreeană, unde “tae” însemnă “picior” iar “bo” este prescurtarea pentru “box” şi face trimitere la sintagma englezească „Total Awareness Excellent Body Obedience” (trad. Conștiință Completă, Ascultare Totală din partea Organismului). Este un sport solicitant, o combinaţie între arte marţiale şi aerobic. Altfel spus, mişcări de apărare în stil kickboxing, făcute pe muzică ritmată. Pe cât de energizant, pe atât de eficient în cazul persoanelor care doresc să scape de grăsime, Tae-Bo presupune sărituri, fandări şi mişcări specifice boxului, care „sculptează” în mod desăvârşit musculatura corpului.
Ada BERARU
GALERIE FOTO