Tabără anti-bullying în Straja
O tabără anti-bullying dedicată copiilor, dar și părinților și profesorilor, va fi organizată în stațiunea montană Straja, din județul Hunedoara. Timp de șapte zile, participanții vor avea parte de activități personalizate, în scopul înțelegerii rolului fiecăruia în gestionarea și combaterea acestui fenomen.
Asociația „Zi de Bine” continuă proiectul „SI(n)GUR – anti bullying CAMP”, demarat în luna iunie de ZDB Moldova, și organizează, în perioada 14 -21 august, o nouă tabără anti-bullying dedicată copiilor, dar și părinților și profesorilor. În cadrul taberei, ce se va desfășura la Straja, vor participa 30 de copii, însoţiţi fiecare de câte un părinte, alături de 15 profesori din învăţământul primar. Programul cuprinde atât activităţi cu scop terapeutic, menite să construiască încrederea în propriile forţe şi să-i înveţe pe fiecare cum să reacţioneze în situaţii de bullying, cât şi activităţi ludice: drumeţii şi plimbări, seara talentelor şi karaoke, jocuri, dans, teatru interactiv. Echipa este formată din terapeuţi, coach educaţionali şi animatori.
„În tabăra pe care am organizat-o în luna iunie, „SI(n)GUR – anti bullying CAMP”, copiii au povestit deschis despre experienţele lor de bullying din trei perspective: victimă, martor şi agresor. Ne dorim ca prin aceste tabere să facem auzită vocea copiilor, dar şi vocile specialiştilor care să pună o cărămidă la înţelegerea fenomenului şi, mai ales, la gestionarea lui”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei „Zi de Bine”.
„Din Psihologia Adleriană ştim că un copil „rău” este un copil descurajat. În bullying toţi cei implicaţi sunt descurajaţi: agresorul devine „rău”, victima crede că nu poate face faţă, iar observatorul crede că e neputincios. Tabăra îi va ajuta pe copii să-şi recunoască şi împlinească nevoile de bază: de a se conecta, de a se simţi capabili, curajoşi şi să conteze. Totodată îşi vor descoperi punctele forte ale personalităţii şi îşi vor face prieteni”, a declarat, la rândul său, Anda Păcurar, coordonatorul echipei de terapeuţi.
Pentru ca proiectul să fie util cât mai multor copii şi profesori, Asociaţia “Zi de Bine” va realiza un documentar pe tema antiybulling care va fi. ulterior, popularizat în şcoli şi licee.
Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 73 la sută dintre elevii români au fost martorii unei situaţii de bullying, România ocupând locul trei la categoria de bullying în şcoli. Aproape 400.000 de copii din ţara noastră sunt ameninţaţi cu bătaia la şcoală, iar jumătate dintre ei chiar sunt bătuţi de colegii lor.