Suveica care scoate mii de euro din buzunarele naivilor
Atenţie la „ofertele” extrem de avantajoase de cumpărare a unor maşini de cusut! Poliţiştii deveni sunt pe urmele unor indivizi care au obţinut 7.000 de euro printr-o înşelăciune bazată pe acest mod de operare.
În data de 24.03.2018, Poliţia Municipiului Deva a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din judeţul Timiș, despre faptul că în cursul zilei de 21.03.2018, în jurul orei 18:00, a fost înșelat prin metoda “mașină de cusut”, de către persoane necunoscute, care i-au spus că va primi 60.000 de euro, dacă îi va vinde unui colecţionar o astfel de mașină. Pentru a primi „contravaloarea” maşinii de cusut, „colecţionarul” i-a solicitat vânzătorului actele doveditoare mașinii (pe care, evident, acesta nu le deținea), fapt pentru care a fost a pus în legătură cu un alt bărbat, care, în schimbul sumei de 7.000 euro, urma să îi elibereze „acte” pentru mașina de cusut. După ce a achitat 7.000 de euro unei persoane pe care nu o cunoștea, pe care a întâlnit-o pe raza municipiului Deva, timișeanului i s-a promis că, în data de 22.03.2018, urma să se încheie tranzacția vânzării mașinii de cusut, contra sumei de 60.000 de euro.
Aşa-zisul colecţionar nu a mai răspuns, însă, la telefon pentru a perfecta „tranzacţia”, motiv pentru care partea vătămată s-a adresat poliţiştilor, solicitând efectuarea de cercetări, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.
În acest caz, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Deva au întocmit dosar penal şi efectuează cercetări, în vederea identificării autorului faptei şi a recuperării prejudiciului.
Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înşelăciune comisă prin acest mod de operare, poliţiştii vă reamintesc mecanismele infracţionale ce stau în spatele acestei fapte de natură penală:
În spaţiul public sunt promovate (prin mica publicitate sau chiar prin afişaj stradal) anunţuri prin care se afirmă că un aşa-zis colecţionar (de regulă german) va oferi între 50.000 şi 60.000 de euro pentru maşini de cusut (mărci germane vechi). În momentul în care cei interesaţi să vândă o astfel de maşină îl contactează, acesta afirmă că va oferi suma promisă doar dacă maşina este are un document de autenticitate (sau are o „pereche” din aceeaşi serie). Cum în cele mai multe cazuri acest act (sau „perechea” maşinii) lipseşte, „colecţionarul” îl pune pe vânzător în legătură cu un alt individ (în realitate un complice al său), care pentru o sumă importantă (de regulă în euro) îi oferă actul de autenticitate (sau „perechea” maşinii).
După ce vânzătorul plăteşte pentru acel act (sau pentru „perechea” maşinii de cusut), „colecţionarul” nu mai răspunde la telefon.
Polițiștii le recomandă cetăţenilor să fie extrem de precauţi în legătură astfel de „oferte” extrem de avantajoase, care, în realitate, ascund intenţii de natură infracţională.
Biroul de presă-IPJ Hunedoara