Sute de oameni la Nedeia Troiței
Sute de persoane au luat parte la Nedeia Troiței din stațiunea montană Parâng. Primăria și Consiliul Local al municipiului Petroșani au organizat Nedeia Troitei, un eveniment specific zonei. Într-o zi cu încărcătură religioasă, momârlanii au petrecut de Ziua Adormirii Maicii Domnului, cum se întâmplă an de an la data de 15 august, în Parâng la cota 1500 acolo unde are loc Nedeia Troiței. Aici, în faţa troiţei ridicate cu câţiva ani în urmă prin strădania unor oameni dreptcredincioşi şi cu sprijinul autorităţilor locale din municipiul Petroşani, a avut loc o slujbă religioasă închinată Sfintei Maria. Obiceiul nedeii din Parâng este însă mult mai adânc înrădăcinat în timp, momârlanii de pe Maleia, Slătinioara sau Sălătruc, dar şi cei din Jieţ şi celelalte sate aparţinătoare Petroşaniului şi Petrilei dându-şi aici întâlnire la praznicul Sfintei Maria. Scriitorul şi etnologul Dumitru Gălăţan-Jieţ afirmă în lucrările sale dedicate momârlanilor că nedeile din munte îşi au originea în sărbătorile dedicate de daci zeului fulgerelor, Gebeleizis. În timp însă, acestea au căpătat o nuanţă pastorală, fiind un prilej de întâlnire şi petrecere între momârlanii din satele învecinate muntelui. Nedeia din muntele Parâng, este cunoscută drept “Nedeia troiţei” a devenit, în vremurile noastre, mai ult decât o serbare câmpenească.
“Așa cum e tradiția în Valea Jiului, momârlanii s-au mobilizat și astăzi, într-o zi de mare sărbătoare, în Ziua Adormirii Maicii Domnului, pentru a petrece la Nedeia Troiței, din Parâng. Mă bucură faptul că petroșănenii au răspuns în număr atât de mare invitației de a participa la acest eveniment din inima munților și au gustat din preparatele tradiționale, dar s-au încărcat și cu energie. Nedeia Troiței a devenit o sărbătoare a comunităţii din Petroşani şi, mai mult decât atât, încă o carte de vizită pentru atragerea turiştilor în staţiunea noastră. În ceea ce mă priveşte, consider această sărbătoare drept una de familie, pentru că noi, aici la Petroşani, am învăţat să fim cu toţii o mare familie”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Sute de persoane au venit la munte unde s-au bucurat de vremea bună, aerul curat, dar și de tradiționala mâncare preparată de bucatari. Mii de porții de mâncare tradițională au fost împărțite celor prezenți, însă nu înainte ca preotul să sfințească bucatele.
“Este de datoria noastră, a comunității să menținem vii tradițiile. Acestea ne definesc ca zonă și ca popor. Valea Jiului își respectă obiceiurile, și, după cum am văzut astăzi, și cei mici sunt angrenați în aceste activități, ceea ce este foarte important”, a spus preotul Gabriel Bulf.
“Am facut păsat, deoarece azi a fost zi de post.. Dis de dimineață am pus ceaunele pe foc. Sunt obiceiuri pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri, iar noi îi vom învăța pe nepoți să le ducă mai departe. Pentru noi, momârlanii zonei aceste tradiții sunt foarte importante, fac legătura cu glia”, ne spun bucatarii.
La final, cei prezenți au avut parte de momente artistice. Troiţa din Parâng, locul unde momârlanii îşi dau întâlnire an de an, a fost ridicată tocmai pentru a marca locul în care băștinașii petreceau an de an de Sfânta Maria.
Monika BACIU