Suflat în iaurtul pandemiei: AstraZeneca ținut pe nedrept în umbra vaccinurilor antiCovid boierești

În timp ce vaccinurile antiCovid boierești – așa le spunem noi, pentru că sunt mai scumpe și mai pretențioase – Pfizer și Moderna nu au avut parte de mare tămbălău din partea criticilor și mustesc dezirabile și aducătoare de profit, vaccinul AstraZeneca o tot ia pe coajă ca o rudă săracă ce nu este dorită la masa îndestulată a familiei. Dincolo de valul ciudat de mare de critici, cu prea puțină argumentație și mult pesimism mai degrabă bine calculat, vaccinul AstraZeneca a fost administrat masiv în Marea Britanie, fără probleme, este aprobat de specialiștii europeni și reprezintă o șansă care nu poate fi ratată de a ne apropia de o viață normală.

 

Semnale de trezire

În fața avalanșei suspecte de atacuri împotriva vaccinului AstraZeneca, voci convingătoare încep să limpezească lucrurile și să tempereze efectul psihologic negativ generat de critici.

Chiar zilele acestea, mai mulţi oficiali ai OMS şi ai sistemului Covax au tras un semnal de alarmă față de excesul de pesimism cu privire la vaccinul AstraZeneca.

„Vaccinul AstraZeneca este o parte importantă a răspunsului global la actuala pandemie. Este absolut crucial să folosim cât mai eficient posibil instrumentele pe care le avem”, a declarat Richard Hatchett, care conduce CEPI, ramura de cercetare a mecanismului Covax înfiinţată de OMS pentru a încerca să garanteze o distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid.

Vaccinul AstraZeneca a întâmpinat obstacole în ultimele săptămâni, eficacitatea acestuia fiind pusă la îndoială pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Michael Ryan, directorul executiv al Programului de urgenţă sanitară al OMS a subliniat că sarcina principală a vaccinurilor este aceea de a reduce numărul spitalizărilor şi al deceselor. „Mi se pare că, în acest moment, datele ne arată că asta fac toate vaccinurile. Vor fi, poate, necesare o a doua şi a treia generaţie de vaccinuri pentru a reuşi mai mult”, a spus el, citat de Agerpres.

Cu încredere și inteligență faci mai mult bine

Mai multe țări au trecut peste bârfa globală și folosesc vaccinul realizat de laboratoarele AstraZeneca și Universitatea Oxford.

Coreea de Sud, de exemplu, a anunţat că va acorda vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca prima aprobare de utilizare pe teritoriul său şi că va permite administrarea acestuia la persoane de peste 65 de ani, în pofida avertismentului unei echipe de experţi despre lipsa de date privind eficienţa sa la această categorie de vârstă, după cum transmite Reuters.

De asemenea, Polonia a ridicat la 65 de ani limita maximă de vârstă a persoanelor cărora li se poate administra vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, după cum a anunţat recent ministrul responsabil cu programul de vaccinare, Michal Dworczy, citat de Reuters.
Autorităţile poloneze stabiliseră anterior că acest vaccin va fi destinat persoanelor între 18 şi 60 de ani.

„Consiliul medical a acceptat recomandările care spun că vaccinul AstraZeneca poate fi utilizat pentru persoanele cu vârste între 18 şi 65 de ani”, a afirmat Michal Dworczy la postul public Polskie Radio Program III.

Preşedintele Letoniei, Egils Levits, şi premierul Krisjanis Karins au fost inoculaţi împotriva coronavirusului cu prima doză de vaccin AstraZeneca la spitalul universitar din Riga, vaccinarea lor putând fi urmărită de populaţie în direct la televizor, informează dpa. Levits a îndemnat populaţia ţării să-i urmeze exemplul, „pentru a ne putea întoarce la o viaţă normală mai repede”.

Nu mai vorbim de Marea Britanie, unde AstraZeneca a fost vaccinul care a permis imunizare în masă începând cu luna decembrie 2020.

România este în rândul țărilor inteligente

Din fericire – și cu speranță -, responsabilii români cu vaccinarea antiCovid au reacționat cu inteligență la disputa AstraZeneca. Iar rezultatul este unul notabil, mii de români, mai ales dintre cei care intră în scenariul 2 de vaccinare, oameni cu boli cronice care sunt posibile victime la atacul Covid, deja s-au înscris la vaccinare cu AstraZeneca, aceasta fiind, în fapt, singura lor șansă de a se vaccina, în condițiile în care toate programările până dincolo de jumătatea lunii aprilie 2021 erau blocate.

„Acest tip de vaccin (AstraZeneca, n.n.), ca şi celelalte, a primit autorizare de punere pe piaţă de la Agenţia Europeană a Medicamentului, ceea ce înseamnă faptul că a făcut dovada profilului de siguranţă, de calitate şi de eficacitate. În ceea ce priveşte protecţia oferită de vaccin, din punct de vedere practic, în studiile derulate de compania AstraZeneca nu au fost înregistrate cazuri de forme severe de boală sau de internări la pacienţii vaccinaţi, ceea ce înseamnă că acest vaccin ne protejează într-o proporţie foarte mare faţă de formele severe de boală, nu ajungem să ne internăm. Din acest punct de vedere, trebuie să interpretăm corect această rată de eficacitate. Practic, atât timp cât, la nivel individual, eu nu ajung să fac o formă severă de boală, nu ajung să mă internez la spital, este un lucru cât se poate de important din punct de vedere al riscului individual”, a explicat doctorul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, într-o conferinţă de presă.
El a fost întrebat cu privire la informaţiile conform cărora autorităţile din Africa de Sud au decis să nu mai folosească acest tip de vaccin având o eficacitate de 60%.
„Vă reamintesc că rata de eficacitate a vaccinului antigripal este între 40 şi 60%, chiar sunt anumite tulpini gripale pentru care eficacitatea este de 20%, şi acesta este un motiv pentru care în fiecare an, totuşi, ne vaccinăm antigripal, pentru că ne fereşte de a face forme grave, cu complicaţii, în cazul gripei sezoniere. Este acelaşi principiu şi în cazul vaccinului de la AstraZeneca”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că, potrivit protocolului de studiu pentru AstraZeneca, acest vaccin scade cu circa 67% rata de transmiterea a noului coronavirus.

Îndoielile și bârfele cad rând pe rând

Iată că lucrurile se schimbă de la o zi la alta și informații noi ne arată că temerile amplificate privind folosirea vaccinului AstraZeneca nu sunt justificate. O informație proaspătă ne spune acum că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca poate fi administrat şi persoanelor cu vârsta peste 65 de ani. Este vorba de o declarație a Comitetul de experţi pentru vaccinuri al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), după cum relatează AFP.
„Persoanele de peste 65 de ani ar trebui să primească vaccinul”, a declarat preşedintele grupului de experţi, Alejandro Cravioto, într-o conferinţă de presă.

Aceste recomandări intervin în condiţiile în care vaccinul cu vector viral, dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford, s-a confruntat, așa cum am amintit și noi, cu o serie de probleme în ultimele săptămâni, eficacitatea sa fiind pusă la îndoială pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani sau în ţările în care sunt prezente variante ale coronavirusului.

O concluzie simplă

În condițiile în care marea bătălie pe care întreaga lume o dă acum este aceea de a diminua răspândirea Covid-19 și de a ne apropia de o viață normală, manipulările locale sau globale, orchestrate din alte interese decât sănătatea oamenilor, nu fac altceva decât să creeze panică și neîncredere în întregul efort de prevenire și eradicare a epidemiei. Așadar, un sfat bun ar fi acela să ne informăm mai mult și din surse credibile.

Sănătate tuturor!

 

(surse: Agerpres, Digi24)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *