SUA atacă și UE: Frate, frate, da vinul, uleiul și jamonu’s pe taxe!!

Statele Unite ale Americii renunță treptat să mai fie ”fratele mai mare”, grijuliu și protectiv, al Lumii libere. Nu-și mai permite! Ca om de afaceri uns cu toate alifiile, președintele Trump înțelege că, dincolo de politică și alianțe, America are nevoie de bani acum mai mult ca altădată. Ridicarea gigantului economic de la Est, China, schimbă întreaga paradigmă economică a lumii. Acolo a lovit America prima dată. Taxa de 25 la sută pe oțelul importat din China a fost salva de inaugurare a războiului economic provocat de SUA în lume. Firește a urmat imediat replica chinezilor, care au impus taxe vamale între 15 și 25 la sută pe un pachet de produse americane a căror valoare se ridica la 3 miliarde de dolari.

Dealtfel, sub decizia lui Trump, pe lângă China,  SUA a deschis mai multe fronturi de conflict economic, dacă ar fi să enumerăm doar Mexic, Iran, sau Canada.

Dar nu a fost destul. Mintea de negustor a președintelui Trump cere mai mult, iar acum ”fratele mai mare” deschide un nou front în bătălia economică.  America se întoarce împotriva Bătrânului Continent.

Lovituri de miliarde pentru marile economii europene

Începând cu data de 18 octombrie, SUA vrea să ”mulgă” Uniunea Europeană de circa 7,5 miliarde de dolari. După ce au impus vamă pentru automobilele nemțești, americanii atacă acum cu taxe uleiul de măsline, vinul, untul, cafeaua, jamonul și textilele europene. Printre cele mai lovite economii europene se înscriu Spania, Franța, Germania și Marea Britanie. Măsura administrației Trump dă o lovitură năucitoare în primul rând industriei agroalimentare spaniole. Spania exportă anual în SUA bunuri alimentare de circa 2 miliarde de euro, iar faptul că ibericii sunt cel mai mare exportator de ulei de măsline din UE către SUA nu mai ajută de acum acest sector economic. Un alt sector pe care măsurile protecționiste ale americanilor îl lovește din această lună este cel al vinului. Pe lângă spanioli, care exportă de 300 de milioane de euro pe piața americană, vinul european taxat pe piața SUA îi afectează mult și pe francezi. Nici nemții

Odată cu UE, SUA îi lovește la gioale și pe ”prietenii” britanici

De luat aminte că măsurile luate de americani nu țin cont deloc de ”prietenia” tradițională americano-britanică. America lovește în plin o țară sfârtecată de problema Brexit. Deși Trump se declară un prieten adevărat al Londrei și a promis că, după Brexit, America va compensa pierderea accesului UK la piața unică europeană cu un acord comercial istoric, din această toamnă noua politică vamală americană îi lovește și pe britanici. Valoarea exporturilor de produse alimentare și textile ale Regatului Unit pe piața americană se ridică la circa 2,7 miliarde de dolari anual.

Cât de mare se face America sub Trump?

Economia și banii înaintea geopoliticii. America întâi și pe urmă restul lumii.

Asta este astăzi politica externă americană, exfoliată de dantelăriile și fentele inerente diplomației. E poate un ghinion că exact în perioada deficitelor record și al creșterii amenințătoare a economiei Chinei, la cârma Americii a ajuns un negustor. Strict economic, abordarea lui Donald Trump nu pare lipsită de sens. Adică, afacerea SUA scârțâie și ar cam fi venit momentul în care generozitatea economiei americane față de restul lumii să fie înlocuită cu pragmatismul. Din nefericire, președintele Trump nu este un vizionar, reducând pragmatismul la un protecționism mecanicist. O abordare sinucigașă în era globalizării. Deja, războiul comercial promovat de America, lovește ca un bumerang chiar acasă la Trump. Efectele nefaste se pot cuantifica deja. După zece ani, pentru prima dată, SUA înregistrează două luni consecutive de regres a producției industriale. Evident, taxelor vamale impuse de SUA la grămadă, le corespund contra-taxe care lovesc în exporturile americane. Pentru că nu înțelege aproape deloc geopolitică, Trump vrea să scoată acum bani și de la aliații săi tradiționali reprezentați în ultimii 80 de ani de Europa democrată, și mai recent de Uniunea Europeană. Chestiunea aceasta, va ostiliza Occidentul European, care la rândul lui va riposta cu contra-taxe pentru produsele americane. Firește, efectul va fi o slăbire economică din interior în tot mai incerta alianță Nord-Atlantică. Efectul cel mai de luat în seamă este însă altul. Ca și consoarte la agresiunea comercială americană, China, UE, Canada, Mexicul, Iranul vor căuta, rațional, să găsească soluții împreună. SUA nu are cum acum să reziste economic la o ofensivă mondială împotriva ei. În plus, fiecare pas făcut de americani spre propria izolare, lasă un loc gol în lume pe care China vrea și poate să îl ocupe.

Nu este prin urmare de mirare că problema deșurubării președintelui american de la butoane începe să preocupe clasa politică de peste ocean. Trump aruncă American într-un război pe care nu îl poate câștiga. Privită cu un minim de realism, America cu Trump în frunte nu are cum să mai ajungă mare din nou. În cel mai bun caz, dacă este debarcat la timp, președintele Trump va lăsa în urmă o Americă în genunchi gata să fie sfârtecată de dușmani și foști aliați deopotrivă.

 

Adrian Sălăgean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *