Studenții îndemnați să dezvolte afaceri
Absolvenții Universității din Petroșani sunt îndemnați să își dezvolte propriile afaceri. Comisia Europeană și Parlamentul European vin în sprijinul lor. Despre oportunități le-a vorbit studenților petroșăneni europarlamentarul Iuliu Winkler, în cadrul simpozionului denumit ”Politici europene pentru tinerii studenți, antreprenori și cercetători”.
“Am dorit să vă prezint trei subiecte. Primul este noțiunea spațiului European al educației, care este o propunere a Comisiei Europene care vine în contextul dezbaterii viitorului Uniunii Europene, care este tensionat, incert. Al doilea subiect este legat de competitivitate la nivelul comunității și această noțiune ține de triungiul educație-administrație locală-mediul antreprenorial. Se prevede o dublare a bugetului ERASMUS, de la 14 miliarde de euro, la 30 de miliarde de euro pentru următorii 7 ani. Educația este esențială. Lipsa educației condamnă la sărăcie. Educația bine aleasă deschide șanse”, a spus europarlamentarul Iuliu Winkler.
Acțiunea a fost organizată de Universitatea din Petroșani și Societatea Antreprenorială Studențească.
“Este un domeniu care a apărut ca o necesitate în mediul românesc, în mediul de afaceri șI mediul universitar. După 1990 au apărut diverse universitățI care au în programele de studii administrarea afacerilor, ca specializare. La noi în universitate, anul trecut s-a implementat un proiect finanțat de Ministerul Învățământului legat de societățile antreprenoriale studențești, prin intermediul căruia am demarat o mulțime de activitățI prin care putem să dezvoltăm competențele antreprenoriale ale studenților șI masteranzilor. Au fost introduce discipline de antreprenoriat sau derivate din antreprenoriat atât pentru ingineri șI economiști, activitățI extracurriculare, care se bazează pe colaborarea cu mediul de afaceri”, a declarat conf. Univ. dr. ec. Claudia Isac, director Departamentul de Științe Economice din cadrul Universității Petroșani.
Învățământul superior pune accent nu doar pe specializarea studenților în diferite domenii, ci și pe dezvoltarea unor afaceri de către absolvenți.
“În abordarea învățământului superior din ultimii ani se pune accentul nu numai pe acumularea unor cunoștințe de specialitate, ci se pune accentual și pe implementarea cunoștințelor în activitatea viitoare. Pe lângă faptul că absolvenții de învățământ superior trebuie să devină profesioniști, societatea românească și mondială impune creativitate, inovare, cercetare. Creativitatea înseamnă și posibilitatea de a dezvolta propria întreprindere. Motorul progresului economic este crearea de societățI de către tinerii absolvențI, de către cei care gândesc să nu mai depindă de angajatori”, à spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
Erasmus pentru tinerii antreprenori este un program de schimb transfrontalier care oferă antreprenorilor noi sau aspiranţi şansa de a învăţa de la antreprenorii cu experienţă care conduc mici companii în alte ţări participante. Schimbul de experienţă are loc în cadrul unui stagiu cu antreprenorul cu experienţă, ceea ce permite antreprenorului nou să dobândească abilităţile necesare conducerii unei mici firme. Gazda beneficiază de perspective noi privind compania pe care o conduce şi are ocazia să coopereze cu parteneri străini sau să afle mai multe informaţii despre pieţele noi.
Monika BACIU