Statul român, sub spectrul a două procese internaţionale cu producători de gaze
Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul şi principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia, cel mai avansat proiect nou de extracţie de gaze din Marea Neagră românească, care a anunţat că va începe producţia până la jumătatea anului, a trimis autorităţilor de la Bucureşti o notificare privind intenţia sa de a iniţia o procedură de arbitraj împotriva statului român la Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ Internaţională (ICC) de la Paris, din cauza faptului că România nu a eliminat încă din Legea offshore prevederile nefavorabile investitorilor, în principal pe cele de natură fiscală, potrivit unor surse din piaţă citate de Profit.ro.
Contactaţi de Profit.ro, reprezentanţii BSOG au transmis că momentan nu pot oferi nicio informaţie asupra acestui subiect.
Notificarea este o etapă preliminară care precede intentarea propriu-zisă a unei proceduri de arbitraj. Dat fiind că termenele procedurale de la ICC Paris sunt destul de lungi, teoretic este timp pentru ca România să modifice Legea offshore chiar până la startul producţiei de gaze din perimetrul Midia. Actuala coaliţie de guvernare a promis de altfel în mod repetat acest lucru.
În plus, compania britanică Clara Petroleum, care are semnat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) un acord petrolier aprobat de Guvern în 2012, pentru exploatarea perimetrului Tulca din vestul ţării, chiar a demarat recent o procedură de arbitraj împotriva statului român, însă la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.