Statele G20, acord pentru adoptarea unei taxe minime pentru corporaţii

Reuniţi la Veneţia, în prima întâlnire faţă în faţă de la începutul pandemiei, miniştrii de Finanţe au susţinut o măsură de a opri companiile multinaţionale să îşi transfere profiturile în paradisuri fiscale.

Acest lucru creează condiţiile pentru ca liderii G20 să finalizeze adoptarea unei taxe minime pentru corporaţii de 15%, la un summit programat să aibă loc la Roma în octombrie. Prin această iniţiativă ar putea fi recuperate sute de miliarde de dolari pentru finanţele publice tensionate de criza Covid-19.

Un comunicat final al reuniunii afirmă că perspectivele economice globale s-au îmbunătăţit de la discuţiile G20 din aprilie, datorită lansării vaccinurilor şi pachetelor de sprijin economic, dar recunoaşte vulnerabilitatea acesteia faţă de variante precum Delta, care se răspândesc rapid.

„Recuperarea este caracterizată prin mari divergenţe între ţări şi în interiorul acestora şi rămâne expusă riscurilor negative, în special la răspândirea de noi variante ale Covid-19 şi etapele diferite de vaccinare. Ne reafirmăm hotărârea de a utiliza toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar pentru a aborda consecinţele negative ale Covid-19”, arată comunicatul, menţionând că acestea ar trebui să fie în concordanţă cu menţinerea stabilităţii preţurilor şi a finanţelor publice.

Comunicatul, deşi subliniază sprijinul pentru „împărţirea globală echitabilă” a vaccinurilor, nu propune măsuri concrete, doar recunoscând o recomandare pentru finanţarea cu alte miliarde de dolari a vaccinurilor de către Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Comerţului.

„Trebuie să ne îmbunătăţim cu toţii performanţa de vaccinare peste tot în lume. Avem prognoze economice foarte bune pentru economiile G20, iar singurul obstacol pe calea unei reveniri economice rapide şi solide reprezintă riscul de a avea un nou val”, a declarat reporterilor ministrul francez de Finanţe Bruno Le Marie.

Diferenţele dintre nivelurile de vaccinare dintre cele mai bogate state ale lumii şi cele mai sărace rămân vaste.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit divergenţa drept ”o ruşine morală” care subminează, de asemenea, eforturile mai largi de reducere a răspândirii virusului.

În timp ce unele dintre cele mai bogate ţări au vaccinat cu o primă doză de vaccin la peste două treimi dintre cetăţenii lor, această cifră scade cu mult sub 5% pentru multe naţiuni africane.

Brandon Locke, din grupul non-profit de sănătate publică The ONE Campaign, a denunţat ceea ce el a descris drept inacţiunea G20, numindu-o „o situaţie pierzătoare toată lumea.”

În privinţa impozitării corporaţiilor, stabilirea unui nivel global de 15% este menită să oprească multinaţionalele să caute pentru cea mai mică rată de impozitare. De asemenea, ar schimba modul în care companii precum Amazon şi Google sunt impozitate, noul sistem bazându-se parţial pe locul în care vând produse şi servicii, mai degrabă decât pe locul unde se află sediul lor.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că orice ţară care se opune acestei taxe va fi încurajată să se înscrie în sistem până în octombrie.

„Vom încerca să facem acest lucru, dar ar trebui să subliniez că nu este esenţial ca fiecare ţară să participe”, a spus ea, adăugând că acordul include mecanisme împotriva utilizării paradisurilor fiscale.

Membrii G20 reprezintă mai mult de 80% din produsul intern brut mondial, 75% din comerţul global şi 60% din populaţia planetei, incluzând Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi India.

În afară de statele membre ale Uniunii Europene care au decis să nu participe, Irlanda, Estonia şi Ungaria, alte ţări care nu s-au înscris includ Kenya, Nigeria, Sri Lanka, Barbados şi St. Vincent şi Grenadine.

Printre alte subiecte dificile, conflictul din Congresul SUA cu privire la creşterea de impozite propusă de preşedintele Joe Biden pentru corporaţii şi americanii bogaţi ar putea cauza probleme, la fel ca şi un plan separat al UE pentru o taxă digitală asupra companiilor de tehnologie.

Oficialii Trezoreriei SUA spun că planul UE nu este în concordanţă cu acordul global mai larg, chiar dacă taxa digitală se adresează în mare parte firmelor europene.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *