Ștafeta Munților se „predă” în Retezat
O etapă a Campionatului Național de Turism Sportiv ,,Ștafeta Munților” va avea loc în Masivul Retezat. Asociația schi turism montan Pro-Parâng Petroșani organizează, la începutul lunii septembrie, cea de-a șasea ediție a ,,Trofeului Pro-Parâng”, etapa a V-a în cadrul Campionatului Național de Turism Sportiv ,,Ștafeta Munților”.
Competiția se adresează cluburilor și asociațiilor de sport, turism, ecologie din țară afiliate sau nu la campionat, precum și tuturor iubitorilor de sport și drumeție care pot forma o echipă și doresc să participe.
Perioada de desfășurare este 3-5 septembrie 2021, iar locul ales pentru desfășurarea ediției din acest a este în Masivul Retezat – Retezatul Mic cu tabăra organizată în Camping Valea Iarului – DN66A.
Potrivit organizatorilor, au fost pregătite mai multe categorii de concurs și anume:
1.Family – participă echipe formate din 3 persoane, minim un adult și obligatoriu minim un copil cu vârsta de maxim 13 ani împliniți;
- Juniori – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex, cu vârsta cuprinsă între 14 – 20 ani (împliniți);
- Feminin – participă echipe formate din 3 persoane de sex feminin, indiferent de vârstă;
- Elite – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex;
- Seniori – participă echipe formate din trei persoane cu vârsta între 35 și 50 ani,indiferent de sex;
- Veterani – participă echipe formate din 3 persoane cu vârsta peste 50 ani, indiferent de sex;
- Open – participă echipe formate din 3 persoane, indiferent de vârstă și sex. Timpii pentru această categorie sunt calculați ca timpi turistici, această categorie fiind pentru începători.
Probele concursului constau în mai multe probe.
Astfel, la proba de raid montan, participanții trebuie să parcurgă un traseu montan de dificultate medie, cu o durată de maxim 6- 7 ore și diferență de nivel de 877 m. (vârful Paltina 2152m alt.) Pentru categoria Family traseul de concurs este de dificultate medie cu o durată de maxim 4 ore și diferență de nivel de 400m. Posturile fără arbitru vor avea un cod format din 4 litere care trebuie notat sau se va realizează o fotografie cu cel puțin un membru al echipei.
Proba de orientare turistică se va desfășura pe hartă, și participă toți membrii echipei. Lungimea traseului de orientare nu depșește 1 km cu o diferență de nivel de 40 m. Proba de orientare se va desfășura după încheierea probei de raid montan.
Proba de cunoștințe teoretice este organizată în sistem test grilă cu un singur răspuns corect, timpul alocat este de 7 minute și departajarea concurenților se va face în funcție de timpul realizat. Chestionarul va cuprinde un număr de 15 întrebări și fiecare membru al echipei va răspunde la câte cinci întrebări . Categoriile Family și Open vor răspunde doar la întrebări pe bază de imagini. Toate categoriile de concurs vor susține proba înainte de startul în proba de raid montan.
Ultima probă, cea culturală se va susține în seara zilei de sâmbătă, la focul de tabără. Pentru a puncta, pe scenă trebuie să urce minim 3 persoane care să prezinte un program cu tematică montană ce va cuprinde obligatoriu 3 componente: cântec, poezie și umor.
Tabăra de corturi și evenimentul va fi organizat pe domeniul privat Camping Valea Iarului aflat la circa 50 km de Petroșani.
Monika BACIU