Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de muncă, destinat angajatorilor şi altor entităţi economice, prelungit până la 31 decembrie
Programul Kurzarbeit a fost iniţiat de Guvern în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aplicându-se pe perioada stării de urgenţă/alertă, dar şi timp de 3 luni după încetarea acesteia, respectiv până în 8 iunie a.c.
„Pentru a asigura în continuare menţinerea locurilor de muncă şi pentru prevenirea creşterii şomajului, ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi prevede acordarea în continuare a indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariaţilor afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă. Indemnizaţia este suportată de angajator, se achită la data plăţii salariului lunii respective şi se decontează din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii.
– măsura afectează cel puţin 10% din numărul de salariaţi ai unităţii;
– reducerea activităţii este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă, respectiv 2019; în situaţia în care nu se înregistrează o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia în calcul diminuarea producţiei realizate în luna pentru care se solicită aplicarea măsurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a producţiei din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă.
„De asemenea, în scopul diminuării riscului de excluziune socială a celor care sunt activi economic, dar aflaţi şi în situaţia de a-şi înceta activitatea, actul normativ mai prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuţi de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, potrivit Legii nr. 8/1996, şi pentru persoanele cu convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005″, a precizat Ministerul Muncii.