SOS Pepiniera Dobra. Mii de conifere îşi aşteaptă salvarea
„După o perioadă de şapte decenii, timp în care Pepiniera Dobra a produs plante ornamentale pentru toată România, suntem nevoiţi să închidem. Avem acolo circa opt mii de plante dintre care patru mii sunt de o calitate excepţională şi acum le dăm cu reducere, să se vândă cât mai repede anul acesta. La finele lui 2024, terenul trebuie predat proprietarului şi prea puţine exemplare vor rămane în picioare. Facem un apel la cei care îşi doresc o grădină decorată cu specii ornamentale de conifere să ne contacteze, îi asigur că sunt plante crescute natural, viguroase, iar cele mari costă mai puţin decât un buchet de flori, dacă oamenii pot să le scoată ei din pământ”, spune Daniel Pitar, şeful Parcului Dendrologic Simeria.
Mai puţin cunoscută decât Pepiniera Simeria din cauza locaţiei retrase, Pepiniera Dobra are undeva la cinci hectare, toate cultivate cu diverse loturi de răşinoase cu care un om priceput ar face minuni într-o grădină sau un peisagist ar putea da altă înfăţişare unui întreg oraş. De exemplu, aici cresc tise – taxus baccata – de mărimi şi soiuri diferite, inclusiv cele cu ace verzi cu galben. „Fastigiata aurea” este o varietate foarte populară datorită culorii sale atractive și a formei sale columnare. Frunzele sale galbene, strălucitoare, îşi mențin nuanţa întreg anul şi pot deveni un punct focal în peisaj. Arbustul poate atinge o înălțime de până la trei metri, dar tisa este foarte tolerantă la tăiere. Poate forma excelente garduri vii, aliniamente atractive sau poate înfrumuseţa terase și balcoane. Folosită în medicina tradiţională, tisa clasică este recomandată de culoarea verde închis a frunzelor, fructele roşii şi densitatea acelor plate şi lucioase. Pe teritoriul României, tisa are statut de specie ocrotită şi este declarată monument al naturii.
Varietăţile de tisă reprezintă doar o mică parte din culturile Pepinierei Dobra: „Avem circa opt mii de plante dintre care patru mii sunt calitatea întâi, cu rădăcini formate, cu talii apte şi optime pentru a fi plantate şi, în jur de patru mii, sunt plante care depăşesc doi metri care necesită o logistică de scoatere un pic mai amplă”, explică şeful secției Arboretum Simeria, din subordinea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură din Bucureşti.
Alt soi vedetă a pepinierei este „Thuja Occidentalis Smaragd”: „Noi îi dăm acum cu doar 30 de lei, fiecare exemplar are rădăcinile bine formate, o vârstă de trei –patru ani, numai buni de pus în grădină. Acest soi este preferat datorită culorii verzi, care se apropie de culoarea smaraldului, de unde îi vine şi denumirea. Aici au fost cultivate extraordinar de multe soiuri şi culori, pentru ca grădinile să poată avea pete de culoare şi în timpul repaosului vegetativ. „Thuja Occidentalis Yellow Ribbon” se remarcă prin acest colorit galben – verzui al frunzelor tinere. Ea îşi menţine nuanţa aceasta pe tot timpul anului şi se face remarcată astfel în orice amenajare. Se îngrijeşte la fel ca orice tuia, are aceleaşi cerinţe”, povesteşte inginerul silvic.
Printre varietatea de forme şi culori care se întinde cât vezi cu ochii, nu ai cum rata siluetele verzi ale ienupărului Skyrocket: „Are o creştere columnară – sunt acele săgeţi care îţi atrag atenţia în grădini şi amenajările peisagistice. Ei crează puncte de interes în locaţiile unde sunt plantaţi. Are o înălţime de peste doi metri, dar se vinde acum la un preţ de numai 35 de lei. Ani trecuţi au fost făcute la toate exemplarele din această pepinieră lucrări ample de formare a rădăcinilor, astfel încât, în momentul în care vor fi scoşi şi plantaţi în grădină, ei nu vor suferi foarte mult şi s-a diminuat astfel şi riscul de a se usca. Ei sunt produşi de noi, la secţia Simeria, de la început ca butaşi apoi plante mature, asta înseamnă că sunt perfect adaptaţi”, explică inginerul silvic.
Toate aceste minunăţii îngrijite de ani de zile trebuie vândute repede, la reducere. Miile de fire de conifere autohtone riscă să fie transformate în biomasă, dacă nu îşi vor găsi un proprietar în acest an. Daniel Pitar spune că, după o analiză economică şi tehnică la nivelul institutului, s-a decis renunţarea la pepinieră: „După o perioadă de şapte decenii, timp în care Pepiniera Dobra a produs plante ornamentale pentru toată România, din cauza retrocedării pepinierei de la Simeria, în urmă cu câţiva ani, lanţul nostru de producţie a fost întrerupt. Întreţinerea ei şi producerea de arbuşti şi arbori ornamentali aici ridică tot mai multe probleme şi de logistică şi financiare, astfel încât institutul nu îşi mai poate permite atât economic, cât şi ca organizare a muncii, să menţină pepiniera activă.”
Parcul Dendrologic avea două pepiniere destinate publicului – cea din Simeria, care se întindea pe trei hectare şi unde se produceau butaşii, a fost închisă în anul 2022, după ce instanţa a decis retrocedarea ei. Pepiniera de la Dobra se află pe un teren închiriat de la composesoratul local, unde se dezvoltau în condiţii optime puieţii produşi la Simeria. Practic, fără „creşa” de conifere lângă parc, cea de la Dobra este tot mai greu de gestionat: „Locaţia oferă condiţii excelente pentru conifere, ferită de vânt şi curenţi, de unde se onorau comenzi mari, de sute, mii de fire. Acum însă nu mai avem unde să sădim şi să creştem speciile care urmau să se formeze la Dobra. Drumul este destul de lung, facem zeci de kilometri de la sediu până aici şi comenzile mari nu ajung la noi. În România au apărut mulţi producători, dar se şi vând foarte multe plante aduse din exterior, produse cu o tehnologie destul de diferită faţă de ceea ce folosim noi în pepiniere. La Dobra, plantele au fost cultivate natural, singurul ajutor a fost irigarea. În rest, nu au fost folosite îngrăşăminte foliare, nici hormoni de creştere, plantele au fost crescute sănătos pentru a bucura privirile oamenilor cât mai multă vreme”, dă asigurări Daniel Pitar.
Pentru comenzi, se fac vizionări şi programări la sediul unităţii din Simeria sau la numărul de telefon 0254.261.254.
Exemplarele mari costă doar 18 lei, dar cei care le doresc vor trebui să le scoată din sol singuri.
După aproape 12 ani la conducerea Parcului Dendrologic, Daniel Pitar spune că este nevoit să restrângă activitatea, iar secţia Simeria să rămână doar cu pepiniera exclusiv pentru materialul de colecţie al parcului: „Este un sfârşit de ciclu, sfârşitul unei activităţi desfăşurată de-a lungul anilor la Secţia Simeria, cu multă pasiune şi dăruire. Din păcate, lucrurile au un sfârşit şi, cu deosebit regret, am constatat că nu se mai poate menţine locaţia de la Dobra. În acest an, este probabil ultimul în care se vom mai face livrări din această pepinieră, după care ea va fi închisă definitiv, iar plantele care nu se vor vinde vor fi transformate în biomasă, înapoiate astfel naturii.”
Laura OANA