Soluţiile şoferilor pentru drumuri sparte: petale pentru gropi
Gropile de pe un drum judeţean sunt atât de mari, încât şoferii au găsit o soluţie inedită pentru a-şi salva maşinile – au desenat petale în jurul găurilor din asfalt! Gropile au fost „colorate” pe şoseaua din zona Măgurii Uroiului. Autorităţile judeţene spun că drumul s-a degradat foarte mult din cauza traficului intens şi camioanelor care transportă materiale pentru construirea autostrăzii. Tronsonul face parte din Culoarul Trafic Mureş Nord, care va fi reabilitat pe fonduri europene.
„Rişti să îşi rupi maşina dacă nu eşti atent şi intri tare în gropile astea. Sunt destul de mari şi cam multe. Nu ştiu cine a făcut floricelele, dar măcar e un semn pentru şoferi să reducă viteza sau să le ocolească”, spune unul dintre şoferii care circulă des pe drumul judeţean între Simeria şi Geoagiu.
Multe gropi sunt încercuite cu un spray de culoare portocalie, iar cele mai mari s-au ales cu petale albastre. Nimeni nu pare să ştie cine a desenat pe asfalt în zona Măgurii Uroiului, dar autorităţile spun că drumul s-a degradat foarte mult din cauza camioanelor care de câţiva ani cară materiale pentru construcţia autostrăzii.
Este şi motivul pentru care reabilitarea lui a fost trecută pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean. Tronsonul a fost inclus în Culoarul Mureş Nord care tranzitează practic judeţul, paralel cu autostrada. Acest drumul are aproximativ 80 de kilometri, iar, când au propus reabilitarea lui, autorităţile spun că s-au gândit atât la comunităţile care îl folosesc, dar şi la turiştii care vor coborî de pe autostradă pentru a vizita obiectivele din zonă. „El a fost trecut pe lista de priorităţi a Consiliului Judeţean. Este o înlănţuire de drumuri judeţene paralele cu autostrada, drumuri care sunt vizibil degradate tocmai de cei care au lucrat la autostradă. Acum s-a aprobat finanţarea ca să-l modernizăm”, spune administratorul public al judeţului, Dan Stoian.
În sedinţa de astăzi, aleşii hunedoreni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului de refacere a infrastructurii rutiere.
Conducerea Consiliului Judeţean spune că acest proiect a fost recent declarat eligibil de către Agenţia de Dezvoltare Vest după ce a primit 77 de puncte, în urma evaluării: „Suma este spre 40 de milioane de euro, respectiv 38 de milioane, şi este normal să apelăm la fonduri europene pentru că banii de investiţii ai Consiliului Judeţean nu sunt suficienţi pentru toate proiectele. Un asemenea proiect amplu nu îl putea susţine singur Consiliul Judeţean”, spune Daniel Andronache, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Hunedoara, care a condus şedinţa. Autorităţile ar fi dorit pentru acest tronson un proiect mult mai amplu, cu trei benzi în unele locuri şi cu piste de biciclete pentru că zona este una preferată de ciclişti.
Nu s-a putut din cauza cadastrului pentru că împroprietăririle s-au făcut până în marginea drumului. „Vom putea lărgi doar în unele locuri şi reface şanţul de pe marginea drumului. Va fi o modernizare de la intrarea în judeţul Hunedoara, la limita cu judeţul Arad, până la limita cu judeţul Alba, la Balşa, până la nodul de autostradă de la Aurel Vlaicu. Proiectul presupune atât modernizarea infrastructurii, adică refacerea asfaltului, dar şi refacerea podurilor şi podeţelor”, explică Dan Stoian. Autorităţile hunedorene estimează că documentele de finanţare pentru Culoarul Trafic Mureş Nord vor fi semnate până la sfârşitul lunii, iar suma necesară va fi alocată în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.
Laura OANĂ